Nacionalni parkovi preuzeli Solanu na godinu dana

Dodajte komentar

Direktor javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Zoran Mrdak i stečajni upravnik ulcinjske Solane „Bajo Sekulić“ Ognjen Jovović potpisali su jutros ugovor o zakupu nepokretne i pokretne imovine Solane na godinu dana. Ugovor će, kako je precizirano na konferenciji za novinare, stupiti na snagu nakon primopredaje imovine Solane Nacionalnim parkovima na upravljanje, što bi trebalo da se desi početkom narednog mjeseca.

Ugovor bi, kako je pojasnio Jovović, mogao biti produžen ukoliko u narednih godinu dana ne bude zainteresovanih zakupaca ili kupaca Solane, od kojih se prvenstveno očekuje da investiraju u eko turizam i proizvodnju Solane. Obaveza Vlade, prema riječima državne sekretarke u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborke Pejović, tiče se isključivo očuvanja biodiverziteta na području Solane. Pejović je najavila da će lokalni parlament u Ulcinju u oktobru usvojiti prostorni plan Opštine i najvjerovatnije proglasiti Solanu spomenikom prirode.

„Od budućeg zakupca ili kupca Solane se očekuje da poštuje prostorno-planska dokumenta“, podvukla je Pejović.

Ona je podsjetila da je Vlada ranije izdvojila 80.000 eura za sanaciju pumpi i najavila da će iz budžeta biti obezbjeđena dodatna sredstva.

„Nema dileme da su Nacionalni parkovi prava institucija koja može da odgovori zahtjevima. Ugovor o zakupu će aneksima pretrpjeti izmjene ukoliko bude potrebe, prije svega u cilju pokretanja proizvodnje soli“, kazala je Pejović.

Napominjući da dug Solane trenutno iznosi oko sedam miliona eura, Jovović je istakao da stečajni postupak u Solani traje deset godina i da je jedini način da se izađe iz stečaja izmirivanje povjerilaca.

„Dogovoreno je da je najbolji način da se potpiše kratkoročni ugovor o zakupu. Ima dovoljno prostora za djelatnosti koje planiraju da se obavljaju“, naglasio je on.

Mrdak je rekao da će javno preduzeće unaprijediti ekološko stanje na području Solane i valorizovati prirodne potencijale na način koji će stvoriti nove turističke ponude.

„Biznis planom će se utvrditi da li je moguće i kako obnoviti proizvodnju soli. Pod valorizacijom potencijala mislim na proučavanje ptica, pješačenje i vožnju bicikla nasipima. Očekujemo da zimi i na proljeće iduće godine područje Solane bude neizostavni dio turističke ponude Crne Gore“, naveo je Mrdak.

Koncept održivosti Solane, kako su naglasili govornici na pres konferenciji, treba da se zasniva na očuvanju biodiverziteta, eko turizmu i proizvodnji Soli. Ovaj koncept je uspješno zaživio u Sloveniji, gdje su solane kupile privatne kompanije.

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *