Kredit u “švajcarcima”: Klijenti izlaze iz živog blata

Dodajte komentar

Zakon o konverziji kredita iz švajcarskih franaka u eure, na koje će biti obračunata kamata od 8,2 odsto na godišnjem nivou, juče je stupio na snagu. Dragan Senić, klijent Hypo Alpe Adria banke, koja je u našoj državi jedina odobravala takve zajmove, za Pobjedu kaže daje ovo odlična vijest.Građani Crne Gore koji su kod Hipo Alpe Adria banke podigli stambene kredite u švajcarskim francima, koja ih je jedina odobravala, imali su probleme sa njihovim vraćanjem zbog drastičnog uvećanja mjesečne rate.

– Pozivam sve klijente, njih oko 600, da ostanemo jedinstveni do potpisivanja novog ugovora na osnovu ovog zakona – kaže Senić.

Banka treba u roku od 30 dana da obavi konverziju kredita odobrenih u švajcarskim francima po zvaničnom kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora. Ta obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula, jer klijenti nijesu izmirivali rate na vrijeme. Osnovicu za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora. Zakonom je predviđeno da banka nakon konverzije kredita u eure obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Taj obračun banka mora da ponudi korisnicima kredita u narednih 45 dana.

– Ovim zakonom sa jedne strane klijenti izlaze iz živog blata , a s druge strane banka zarađuje jedan profit koji je normalan za bankarsko poslovanje – navodi Senić.

On je pohvalio što je crnogorski parlament 31. jula izglasao, kako kaže, istorijski zakon, kojim je klijentima ,,maknuta omča oko vrata”.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, podnijeli su poslanici Demokratskog fronta. Zakonom, koji su u februaru predložili poslanici DF-a Nebojša Medojević, Andrija Mandić i Milan Knežević, predviđeno je da se kompletan teret kursnih razlika evidentira i taj iznos podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država.

U tom slučaju HAAB i država bi trebalo da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *