Deda Mraz pred bankrotom

Dodajte komentar

Deda Mraz je ostao bez novaca i podnesen je zahtjev za proglašavanje stečaja njegove kancelarije u Finskoj, tj. to se dogodilo najpopularnijem turističkom liku u Arktičkom krugu i kompaniji koja stoji iza njega.

Iz sudskih se dokumenata vidi da se Dianordia, kompanija koja ispunjava san djeci i njihovim porodicama širom svijeta da lično upoznaju Deda Mraza, nalazi u teškom položaju, javlja AFP.

Poreske službe započele su stečajni proces na sudu jer Dianordia duguje više od 200.000 eura poreza. Međutim, vlasnik kompanije Jarmo Kariniemi kaže da nije spreman da odustane. Ima još nedjelju dana da pokuša Deda Mrazu da sačuva posao. “Pobrinućemo se za to. Već smo prikupili polovinu svote”, rekao je on.

Nema šanse da Deda Mraz nestane 

Svake godine oko 300.000 turista iz 100 različitih zemalja posjeti kancelariju Deda Mraza, za koji se tvrdi da je službena kancelarija, u Rovaniemi u finskoj Laponiji. Njegova kancelarija dio je zabavnog parka nazvanog Selo Deda Mraza, u kojem poslove obavlja nekoliko kompanija. Ostala sela i druge kompanije nisu obuhvaćeni ovim sudskim procesom.

Čelnik Agencije za regionalni razvoj Rovanieme Juha Seppala rekao je kako će se njegova organizacija pobrinuti sa Deda Mraz bude tu i u budućnosti. “Nema šanse da selo bude ostavljeno bez Deda Mraza. Aktivnosti će se nastaviti na ovaj ili onaj način”, rekao je.

Kompanija je u problemu zbog globalne ekonomske krize

Kariniemi kaže da su finansijske teškoće njegove kompanije posljedica “turbulencija u svijetu”, koje su rezultirale padom broja turista koji posjećuju regiju. “Najprije je manje turista počelo da dolazi iz Grčke, zatim iz Španije, Italije i Portugala, a naposljetku i iz Rusije”, objasnio je Kariniemi referirajući se na ekonomsku krizu u tim zemljama.

U januaru su finske granične službe zabilježile pad od 33 posto u prelascima granice između Finske i Rusije u decembru 2014. godine u odnosu na decembar 2013. godine. Rusija je slala najviše turista u Finsku, a našla se pod uticajem pada rublje.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *