IWG dobija Institut Igalo za 10 miliona

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije danas će odlučivati o prodaji Instituta “Simo Milosevic” iz Igala, potvrdio je juče “Vijestima” Branko Vujović, njegov član i predsjednik Tenderske komisije.“Moja su očekivanja pozitivna” kazao je Vujović juče “Vijestima”.

Tenderska komisija za privatizaciju Instituta “Simo Milošević” u Igalu ocijenila je prethodno da britansko-američki konzorcijum International Welness Group (IWG), koji je bio jedini ponuđač, ispunjava uslove za taj zdravstveno-turistički centar.

Savjet, na čijem čelu je premijer Milo Đnkanović, do sada je gotovo uvijek samo potvrđivao predlog Tenderske komisije.

IWG je ponudio deset miliona eura za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta, a pominju se investicije od 200 miliona eura.

Opozicija je na sjednici komisije u Skupštini Crne Gore ocijenila da prodaja Instituta nije dovoljno transparentna te da je problematično što se odvija prema staroj procjeni imovine tog preduzeća.

Sindikat radnika te kompanije je nezadovoljan jer nije bio dovoljno uključen u proces pregovora, a ni MANS koji je tražio na uvid dokumentaciju nije je mogao dobiti jer je na njoj, u skladu sa odlukom Savjeta za privatizaciju, bila oznaka “povjerljivo”.

Iz MANS-a su zamjerili što je državni paket akcija “potcijenjen” zbog čega sumnjaju “da se radi o poklanjanju vrijedne imovine”. Uz lječilište, prodaje se više od 200.000 kvadrata zemljišta na obali mora i 86.000 kvadrata objekata.

Odbornici SO Herceg Novi donijeli su krajem maja ove godine odluku da Vlada obustavi dalji postupak privatizacije Instituta, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova njegovog rada. Tražili su i da se Igalo proglasi banjskim lječilištem.

Izbor, koji sa DPS-om čini vlast u Herceg Novom, bio je protiv prodaje i prijetio raskidom koalicije. Oni su tvrdili da iza konzorcijuma stoji odbjegli srpski biznismen Bogoljub Karić.

Raspraviće ko je donio odluku o tajnosti privatizacija

Na dnevnom redu Savjeta za privatizaciju je i predlog rješenja o izmjeni i dopuni Rješenja o određivanju stepena tajnosti podataka. Ovim spornim rješenjem početkom godine stavljena je oznaka tajnosti na 13 postupaka privatizacije. Protiv ovakve odluke prvo je reagovala Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, a zatim i Unija slobodnih sindikata.

Izvor: Vijesti

 

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.