Ruska autoindustrija pred kolapsom

Dodajte komentar

Oštar pad rublje mogao bi da dovede do kolapsa ruske autoindustrije, koja se suočava s prepolovljenom domaćom prodajom.

Zbog oslanjanja na inostrane proizvođače automobilskih dijelova, a usljed razlike u valutnim kursevima, proizvođači su prisiljeni na podizanje cijena automobila kako bi nadoknadili troškove. To ruske proizvođače čini nekonkurentnima na inostranom tržištu.

Zemlja koja bilježi ekonomski pad od 4,6 odsto u drugom tromjesečju može očekivati dalje slabljenje nacionalne valute. “Ukoliko rublja nastavi da pada, tržište bi moglo pasti i do 30 odsto”, upozorio je VTB analitičar Vladimir Bespalov, prenosi Reuters.

Nakon što se gotovo deceniju bilježio rast prodaje veći od 10 odsto, ruska autoindustrija se sada smatra novom žrtvom ekonomske krize za koju su zaslužni pad cijena nafte i teret zapadnih sankcija.

Prodaja automobila na ruskom tržištu prepolovljena je u odnosu na vrhunac između 2012. i 2013. kada je Rusija zauzela mjesto ispred Njemačke kao najvećeg evropskog tržišta.

Jedan od razloga su rezanje plata i broja zaposlenih, te rast cijena hrane za više od petine, što je oslabilo kupovnu moć. Istovremeno, ruski izvoz automobila je pao za 27 posto na 49.000 vozila u prvih šest mjeseci ove godine, pokazali su carinski podaci.

Kurs prema dolaru trenutno je na 65 rubalja, dok je prije tri godine bio na 30 rubalja. Time je uvoz dijelova dvostruko skuplji. Proizvođači poput VW i Forda više od polovine dijelova uvoze, a tržišni lider Avtovaz, proizvođač Lade, petinu dijelova uvozi od ino-dobavljača. U prvom polugodištu prosječne cijene automobila porasle su za 18 posto.

Julija Dičenkova, direktorka zastupnika Mazde za rusko tržište, kaže kako su ruski proizvođači “dosstigli tačku u kojoj je dalja revizija cjenovnika neizbežna”.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *