Sedam savjeta za kupovinu mobilnog telefona

Novi telefon ne kupuje se na prečac! Razmislite, raspitajte se o svakom modelu, a mi vam dajemo praktičan vodič za lak odabir modela kojim ćete biti zadovoljni i više godina.

Kupovina mobilnog telefona nije laka odluka, posebo, ako u vidu imamo da su nam na raspolaganju tri platforme i “mali milion“ modela. Natavno, mislimo na Android i Windows Phone, jer kad se o iPhone modelima radi, tu nema mnogo izbora – aktuelno je pet, šest generacija (od iPhone 4S, pa naovamo) i svi su manje-više tu negdje. Noviji je, naravno, bolji, ali u iOS univerzumu to nije toliko izraženo koliko u Android i Windows Phone taborima.

Pored nekoliko kategorija, koje ćemo opisati posebno, zajedničko za sve sisteme jeste da prvo – izbrojite pare, jer, koliko para, toliko i muzuke! Ne očekujte više od “ulagačkog kapitala“ koji ostavite prodavcu bez žrtvovanja nekih opcija na Androidu (za Windows Phone ovo skoro da i ne važi). Sljedeća stavka je izbor proizvođača, a onda i odabir modela.

Kad dođete na izbor modela obratite pažnju na sljedeće:

– Ekran
– RAM
– Procesor (eventualno grafika, ako volite igre)
– Verzija softvera (važno za Android)
– Kvalitet izrade
– Kamera i
– Garancija.

Krećemo obrnutim redosljedom, onako kako mi mislimo da je najvažnije.

7. Garancija

Ako kupujete nov uređaj morate dobiti dvogodišnju garanciju, a neki proizvođači nudePREMIUM i čak trogodišnju garanciju. Lijepo je znati da ste zaštićeni od svake vrste nezgode ili kvara.

6. Kamera

Što više megapiksela nije zvijezda vodilja za izbor, nego tehničke specifikacije – f/, odnosno otvor blende, količina svjetlosti koju senzor dobija, veličina senzora, kao i optička stabilizacija kadra. Raspitajte se kod prodavca i na internetu prije odlaska u radnju o svakoj pojedinačnoj stavci kamere.

5. Kvalitet izrade

Svi pazimo svoje mobilne uređaje, neko manje, neko više, ali je činjenica da će oni vremenom preživjeti (nadamo se da će preživeti) sve i svašta. Izaberite telefon od kvalitetnih materijala, sa kućištem koje ne kliza iz ruke i nije glatko, recimo. Takođe, ako znate da ćete telefon „vući“ baš svuda sa sobom, da nećete nositi futrolu ili u torbi (s ključevima, ne daj bože), onda razmislite o nekom koji je otporan na udarce, vodu i prašinu. Ima mnogo i takvih modela. Ako ste, ipak, nemilosrdan korisnik i ne pazite previše na uređaj, onda svakako odmah kupte i masku ili futrolu s novim telefonom.

4. Verzija softvera

Za Windows Phone ovo nije toliko bitno, jer svi modeli kad-tad dobiju posljednju verziju softvera ili neki “feature pack“. Ovo je veoma važno za Android – birajte uvjek telefon s posljednjom aktuelnnom verzijom softvera! Posebno, ako kupujete proizvod manje poznatog benda za koji se ne zna da li će dobiti bilo kakvu nadogradnju. Kad je o Google-ovom sistemu riječ, savjetujemo da ne idete ispod KitKat verzije (4.4.2).

3. Procesor

Ne idite ispod četvorojezgarnog Qualcomm Snapdragona 200/400 ili njegovih konkurenata istog ranga, sa ne manje od 1.2 GHz. Vodite računa i o samim jezgrima, pitajte koja su, koliko su nova i da li uspijevaju da izdrže i snažniji način korišćenja. Ovo se posebno odnosi na Android, jer je taj sistem sam po sebi takav da posle određenog vremena, kako se aplikacije gomilaju, počne da “fukće“ i da se bori sa zadacima.

2. RAM

U Windows Phone segmentu idite na jedan gigabajt, jer će tada sigurno raditi sve dostupne aplikacije, a u Android svijetu važi pravilo – što više, to bolje! Ipak, donja granica neka bude, takođe, 1 GB. Ako možete da birate, vodite računa i o tipu i brzini memorije (novija i brža je i bolja, svakako).

1. Ekran

Ono u šta ćete pogledati i do nekoliko desetina puta na dan, po posljednjim istraživanjima, neka ne bude ništa ispod IPS i novije matrice tog tipa. Takođe, postarajte se da displej ima nekakvu zaštitu od habanja (Dragon Trail, Gorilla Glass…), kao i da rezolucija ekrana bude po mogućstvu HD (1.280 x 720 piksela).

A, baterija?! Naravno da je i ona važna, ali ako je loša – nju ćete lako dopuniti, ponijeti mobilni punjač (power bank) ili je zamijeniti novom. Za nju kakav-takav lijek postoji.

Izvor: Mondo.rs

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.