Volkswagen dvije godine pokušavao da sakrije veliku sigurnosnu manu

Dodajte komentar

Hiljade automobila niza proizvođača godinama su bile u opasnosti od elektronske krađe, stoji u istraživanju čije je objavljivanje Volkswagen dvije godine pokušao da spriječi na sudovima, piše Bloomberg.

Nedostatak na vozilima otkriven je 2012. godine, ali su proizvođači pokušali da spriječe autore da objave istraživanje. Taj dokument prošle nedjelje je predstavljen na sigurnosnoj konferenciji USENIX u Washingtonu.

Autori u radu navode kako zlonamjerni hakeri iskorištavaju slabost kriptografskog i autorizaciionog protokola u transponderima Megamos kako bi ukrali luksuzna vozila. Transponderi se nalaze u ključevima i omogućuju pokretanje automobila. Kad se ključ stavi u bravu i okrene, autoračunar transponderu šalje radijski signal, a ako transponder ne “odgovori” odgovarajućim kodom, imobilizator neće dopustiti pokretanje automobila. Megamos je jedan od najraširenijih transpondera, koji se nalaze u ključu i omogućuju, a koriste ga Volkswagenove luksuzne marke kao što su Audi, Porsche, Bentley i Lamborghini, kao i neki modeli Fiata, Honde, Volva i Maseratija.

– Volkswagen tehnološki osvježava elektronske i mehaničke sigurnosne mjere i takođe nudi inovativne tehnologije u tom sektoru – rekao je portparol VW-a. Dodao je da je zaštita od krađe osigurana čak i kod starijih modela jer kriminalci moraju imati pristup signalu iz ključa kako bi hakovali imobilizator.

– Sadašnji modeli, uključujući Passat i Golf, uopšte ne dopuštaju ovu vrstu napada – rekao je on.

Izvor: Večernji list

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *