Ko profitira a ko gubi zbog ruskih sankcija?

Godinu nakon uvođenja embarga na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Evropske unije i SAD-a u Rusiju, koji je u međuvremenu produžen na još jednu godinu, te proširen na nove zemlje Crnu Goru i Albaniju, vidljivi su rezultati.

Naime, od zemalja bivše Jugoslavije, uz tek nekoliko zemalja Evrope, u Rusiju mogu izvoziti Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija.

Srbija od trgovinskog rata Rusije i EU, umjesto očekivane koristi, ima štetu, a trgovina sa Rusijom smanjena je za petinu, rekao je savjetnik za agroprivredu u Ekonomskom institutu u Beogradu Miladin Ševarlić.

Ševarlić je kao razloge naveo pad rublje, skok dolara, jeftiniju naftu u svijetu i manju tražnju za uvoznim proizvodima u Rusiji. On je rekao za RTS da najveće šanse za izvoz u Rusiju imaju proizvođači voća i povrća, te mesa i mlijeka.

S druge strane, BiH je u najvećoj mjeri, u skladu sa mogućnostima, iskoristila pruženu priliku. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ova država je već za pola godine primjene embarga povećala izvoz za više od 20 miliona maraka, dok je uvoz ostao otprilike na istom nivou, razlika je u nekoliko miliona, ali je njegova vrijednost idalje skoro duplo veća od vrijednosti izvoza.

BiH je 2013. godine, kada nije bilo embarga, u Rusiju izvezla robu u vrijednosti 57,2 miliona KM.

Embargo je uveden polovinom 2014. i u toj godini vrijednost izvoza je povećana na 79 miliona, dok je vrijednost izvoza za šest mjeseci 2015. dostigla vrijednost od 37 miliona KM i ukoliko nastavi rasti ovim tempom, vjerovatno će na kraju godine premašiti prošlogodišnji izvoz. Izvozni hit za rusko tržište ove godine je voće. Izvoz voća za pola 2015. duplo je veći nego u cijeloj 2014.

Izvor: Biznis.ba

Check Also

Promet na Montenegroberzi 786 hiljada

Ovu sedmicu na Montenegroberzi obilježio je pad berzanskih indeksa i promet od skoro 790 hiljada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *