Ilustracija

Direktori u Britaniji imaju 183 puta veću platu od radnika

Izvršni direktori 100 najvećih kompanija na londonskoj berzi u prosjeku zarađuju 183 puta više od običnih radnika sa punim radnim vremenom. To se navodi u istraživanjima koje je sproveo istraživački centar “Haj Pej”.

Taj institut koji istražuje raspodjelu prihoda, pokazuje da su šefovi u 2014. zaradili u prosjeku 4,964 miliona funti prema 27.195 funti, koliko je iznosila prosječna godišnja zarada radnika sa punim radnim vremenom, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Iako se razlika u platama nije dramatično povećala u odnosu na period između 2014. i 2013. kada su direktori zarađivali 182 puta više nego prosječni radnici, ovaj iznos je mnogo veći u odnosu na zarade u 2010. kada su direktori zarađivali 160 puta više od radnika.

”Iznos plata zajedno sa bonusima je daleko veći u odnosu na ono što bi bilo razumno kad je riječ o nagrađivanju i podsticanju direktora na još veći trud”, izjavila je direktorka centra Debora Hargrivs i dodala da se prije radi o tome da su strukture korporativnog upravljanja u Velikoj Britaniji prepune slabosti i sukoba interesa.

Od 2013. kompanije u Velikoj Britaniji su obavezne da objavljuju iznose plata svojih direktora kao i da akcionarima daju obavezujući glas kada je riječ o odlučivanju o njihovim platama.

Hargrivs je dodala da reforme još uvek nisu daleko odmakle, iako su pomogle da se bolje razume razlog zašto su direktorske plate tako velike.

”Zarade izvršnih direktora se znatno razlikuju od zarada ostatka društva, te se tako stvara mala elita ljudi čije su zarade astronomske”, objasnila je Hargrivs.

B92, Tanjug

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *