OECD traži udar na bogataše

Dodajte komentar

Bogati poreski obveznici preslabo se poreski nadziru, zaključila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u svojoj najnovijoj analizi. Kako stoji u dokumentu, od 56 poreskih uprava manje od trećine ima poseban odjel koji se bavi isključivo poreskim nadzorom bogataša. To je za OECD “iznenađujući rezultat s obzirom na vrlo značajan rast procijenjenog broja i imovine tih poreskih obveznika”, prenosi Financial Times.

Prema podacima konzultantske kompanije Capgemini te RBC Wealth Managementa, imovina pojedinaca koji imaju na raspolaganju više od milion dolara namijenjenih daljem ulaganju uvećala se od 2008. do 2013. za 20 biliona dolara. Podaci kazuju da je 2013. dostigla vrtoglavi iznos od 50 biliona dolara. OECD stoga savjetuje poreskim upravama da razmisle o svojoj reorganizaciji kako bi “osigurale da taj segment poreznih obveznika dobije primjeren nivo nadzora”.

Institucija je navela i primjere dobre prakse, u koju spadaju poreski organi Australije, Grčke, Indonezije, Velike Britanije te SAD-a. Navedene države imaju relativno velike odsjeke koji se bave samo prihodima milionera i milijardera. Tako grčki odsjek, osnovan sredinom 2013. godine, broji 125 poreskih inspektora koji su već te godine u proračun donijeli dodatnih 73 miliona eura poreznih prihoda. Najveći odsjek od čak 375 poreznika ima Velika Britanija. Nadzor u 6200 slučajeva obveznika s imovinom većom od 20 miliona funti donio je riznici prije dvije godine dodatnih 222 miliona funti.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *