Cijene nafte i dalje u padu – nešto ozbiljno nije u redu

Dodajte komentar

Jeffrey Gundlach, ugledni američki ekonomista je još krajem prošle godine iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog pada cijena sirove nafte te mogućnost da se ona prodaje za tek 40 dolara po barelu, piše Business Insider.

“Nadam se da neće pasti na 40 dolara, to bi značilo da nešto jako, jako ne valja sa svijetom, a ne samo s ekonomijom”, rekao je Gundlach.

Stručnjak je izračunao da bi cijena nafte od 40 dolara po barelu dovela do jednogodišnje kamatne stope od 1 posto, kada je riječ o reviziji američke vlade. S time u vidu, desetogodišnja kamata je jučee iznosila 2,14 posto, dok je isti dan cijena nafte na američkom tržištu iznosila 43 dolara po barelu.

Prošle je nedjelje britanski Telegraph objavio kako cijene nafte na svjetskom tržištu mnoge zemlje ne mogu pratiti te da samo Norveška može popuniti praznine u proračunu koje su posljedica niskih cijena nafte.

Usporavanje kineske ekonomije može biti samo jedan od uzroka ovakvog trenda cijena nafte, ali, naravno nije jedini niti presudni.

“Vjerujem da će pametni ljudi utvrditi tačan uzrok i objasniti što to znači za buduće investicije. Danas to nije moguće osim što se može predvidjeti bezbroj promjena na globalnom nivou”, komentarisao je strateg Brean Capitala.

Izvor: Poslovni puls

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *