Google kakav ste poznavali od danas više ne postoji. Sada se zove Alphabet

Googleovi osnivači pokreću novu holding kompaniju Alphabet u okviru koje će poslovati više Googlevih kompanija, uključujući i sam Google.

Nakon restrukturiranja Google će zadržati dio poslovanja koji se odnosi na pretraživač, aplikacije, YouTube i Android, a Alphabet, koja će postati krovna kompanija, upravljaće svim investicionim, eksperimentalnim i istraživačkim projektima svojih podružnica, poput pametnog termostata Nest i dronova, javlja CNN Money.

Promjene u menadžmentu

Osnivač Googlea, Larry Page smatra da je potrebna nova struktura koja će pojednostaviti poslovanje sad već vrlo diverzifikovanih aktivnosti kojima se kompanija bavi. “Nova struktura će nam omogućiti da zadržimo snažan fokus na nevjerovatne prilike koje imamo u Googlu”, izjavio je u postu na blogu.

Suosnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin preuzeće funkcije direktora i predsjenika u Alphabetu, a dosadašnji viši potpredsjednik Googlea Sundar Pichai postaje Google CEO.

Trasparentnija operativna struktura

Analitičari i investitori pozdravljaju ovaj potez. Razdvajanjem eksperimentalnih projekata firme od core businessa, Larry Page pokazuje ulagačima da će njihove aktivnosti koje se odnose na internet poslovanje i dalje ostati vrlo profitabilne, pa čak i ako prihodi od ostalih djelatnosti podbace.

Invesanalitičar BGC Financial Colin Gilis rekao je za Bloomberg da će nova struktura omogućiti ulagačima bolji uvid u strategiju i u to koliko kompanija stvarno ulaže u nove proizvode. Gilis smatra da postoji mnogo spekulacija o tome koliko se sredstava ulaže u razne projekte. Sada će tome doći kraj, a ovo će kompaniji pružiti potrebnu strukturu za dodavanje novih poslovnih divizija.

 Konverzija dionica ići će automatizmom

Sve dionice Googlea pretvoriće se automatski u dionice Alphabeta, na način da predstavlja jednake udjele kakvi su dosad bili u Googleu. “Konverzija će se sprovesti automatizmom, bez ikakvih promjena na dioničkom sertifikatu. Dionički sertifikati koji su do sada bili potvrda za dionice Googlea sada će jednostavno predstavljati jednak broj dionica u Alphabetu.”

Izvor: Telegram

Check Also

Kompanija MTEL apsolutni lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori

Kompanija MTEL 15 godina rada proslavlja uz poslovne rezultate koji pokazuju da su proteklih osam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.