Azilanti će moći da dobiju radnu dozvolu u Njemačkoj?

CDU, partija njemačke kancelarke Angele Merkel, i stranka Zelenih u Njemačkoj podnijeli su odvojene inicijative da se na nivou Evropske unije omogući izbjeglicama i azilantima dobijanje radne dozvole ukoliko imaju odgovarajuću kvalifikaciju ili deficitarno zanimanje.

Ovaj prijedlog izazvao je veliku debatu u Njemačkoj, a protiv nje su predstavnici SPD-a, ali i pojedina stručna udruženja i instituti.

Argumente “za” obrazložio je Kristijan Bojmler, potpredsjednik CDU, kazavši da je suludo očekivati da će podnosioci azila koji su pobjegli od rata iz Sirije tokom obrade zahtjeva za azil otići nazad u Siriju da bi tamo izvadili potvrde o školovanju i u ambasadi podnijeli zahtjev za dobijanje radne dozvole u EU.

“Moramo srušiti taj zid između procedura za obradu zahtjeva za azil i procedura za dobijanje radne dozvole. Onaj ko može dokazati odgovarajuće kvalifikacije trebalo bi automatski da dobije radnu dozvolu”, rekao je Bojmler.

Protivnici, pak, smatraju da bi takva procedura bila nehumana i da bi to, u praksi, značilo da bi izbjeglice koje dolaze u EU na ulazu u taj blok trebalo kontrolisati i propuštati ili vraćati u skladu s tim imaju li odgovarajuće zanimanje.

“Znači li to da mi hoćemo da azilante razvrstavamo po klasama pa da kvalifikovane za pojedina zanimanja zadržavamo, a ostale šaljemo u barake za masovni boravak, odakle ih deportujemo? Time na ciničan način dijelimo te ljude na one koji nam koriste i one koji nas iskorištavaju”, rekao je Klaus Bartel, potpredsjednik Komisije za privredu SPD-a u njemačkom parlamentu.

Cijela debata raspirila se nakon što su poslanici njemačkih Zelenih Brigita Potmar i Folker Bek uputili pismo predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru da se omogući ova opcija.

Izvor: Biznis.ba

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *