Volkswagen pretekao Toyotu po broju prodatih vozila

Njemački Volkswagen (VW) je u prvoj polovini ove godine pretekao Toyotu po broju prodatih vozila, pa je svoj cilj da postane najveći svjetski proizvođač automobila ostvario tri godine prije nego što je planirao.

Toyota je u utorak objavila kako je od januara od juna prodala 5,02 miliona automobila, što je pad od 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i manje od 5,04 miliona automobila koliko je isporučio VW.

Toyota je objavila da je na prodaju u šestomjesečnom razdoblju uticalo usporavanje prodaje na tržištima u razvoju i povećanje poreza na mini-vozila u Japanu.

Njemački Volkswagen povećao je prodaju pod osmogodišnjom vladavinom izvršnog direktora Martina Winterkorna uz pomoć novih brandova i fabrika, te rasta prodaje u Kini.

Isporuke VW grupe, uključujući premium brandove kao što su Audi i Porsche, u prošloj su se godini više nego udvostručile, na više od 10 miliona vozila, dok se dobit gotovo utrostručila, na 12,7 milijardi eura.

“VW je preuzeo krunu od Toyote u teškim vremenima kada je prodaja na glavnim tržištima u padu. Ako želi zadržati vodeće mjesto, morat će izdržati usporavanje prodaje u Kini”, kaže Stefan Bratzel, voditelj njemačkog istraživačkog instituta Center for Automotive Management.

Najveći evropski, a sada i svjetski proizvođač automobila ima koristi od jačanja prodaje na domaćem, evropskom tržištu, čime nadoknađuje usporavanje isporuka u Kini, koja čini otprilike trećinu prodaje VW grupe.

No, nakon što je godinama povećavao proizvodnju i širio se akvizicijama, VW se lani usmjerio na jačanje kvaliteta zarade kako bi mogao finansirati rastuće tehnološke potrebe i nadogradnju pogona.

Toyota u poslovnoj godini, koja završava u martu 2016., procjenjuje da će njezina prodaja u svijetu iznositi 8,9 miliona vozila, dok je u prethodnoj fiskalnoj godini prodala 8,97 miliona automobila.

VW, pak, očekuje “umjereni” rast isporuka u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 10,1 miliona prodanih automobila.

Check Also

Unija poslodavaca formirala Odbor za digitalnu transformaciju

U skladu sa odlukom Upravnog odbora Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), formiran je Odbor UPCG …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *