Varufakis: Španija bi mogla da doživi grčki scenario

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis upozorio je da bi Španija mogla da postane poput Grčke ukoliko joj budu nametnute iste mjere štednje.

Varufakis je u intervjuu španskom listu Pais rekao da bi Španci trebalo da analiziraju svoju ekonomsku i socijalnu situaciju i da na osnovu toga procjene šta je potrebno njihovoj zemlji, nezavisno od toga šta se događa u Grčkoj ili negdje drugdje, prenijela je agencija AFP.

„Opasnost da Španija postane Grčka je uvijek prisutna i ona će postati stvarnost ako se ponove iste greške koje su nametnute Grčkoj“, istakao je bivši grčki zvaničnik.

Varufakis, ekonomista sa neuobičajenim idejama o euru i restrukturiranju grčkog duga, podnio je ostavku dan nakon što su Grci na referendumu 5. jula glasali protiv uslova paketa pomoći Grčkoj.

Grčka vlada je, međutim, na samitu eurozone 12. i 13. jula prihvatila još oštrije uslove dobijanja pomoći od onih koji su bili aktuelni u vrijeme referenduma.

Španski premijer Marijano Rahoj i njegova konzervativna stranka PP upozoravaju da bi Španija, kojoj kasnije ove godine predstoje opšti izbori, mogla ponovo da zapadne u krizu ukoliko novoosnovana ljevičarska stranka Podemos, bliska vladajućoj grčkoj Sirizi, poslije eventualne pobjede na izborima promjeni ekonomski kurs.

Na pitanje o izjavama španske vlade, Varufakis je naveo da je Grčka „postala neka vrsta fudbalske lopte za desničarske političare, koji koriste Grčku da zaplaše svoje građane.“

Španija je 2013. izašla iz petogodišnje recesije, a prognoze su da će ove godine ta zemlja zabilježiti ekonomski rast od 3,3 odsto. Stopa nezaposlenosti je, međutim, još visoka i iznosi 22 odsto, što je druga najveća stopa u eurozoni poslije Grčke, prenose agencije.

Izvor: capital.ba

Check Also

Evropa sad Šćekiću: Ako nema novca u Fondu zdravstva, zašto najavljujete povećanje plata u javnom sektoru?

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.