Rusi pronašli 46.000 tona zlata

Ruska kompanija „Siberian for Mining“ pronašla najveće zalihe zlata u Sudanu i sa njom je zaključen najveći u istoriji investicioni ugovor.

“Ruska kompanija je pronašla velike rezerve zlata u dvije provincije – provincijama Crveno more i Nil“, izjavio je ministar za mineralne resurse Sudana Ahmad Muhamed el Kar na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsjednik Sudana Omar el Bašir i direktor kompanije Vladimir Žukov.

Ukupna količina pronađenog zlata iznosi oko 46 hiljada tona, izjavio je ministar na pres-konferenciji. “Tržišna cijena ove količine zlata iznosi 298 miliona dolara“, saopštio je ministar.

Prema uslovima sporazuma, u prvoj godini biće iskopano oko 33 tone zlata. Kroz dvije i po godine, eksploatacija će porasti do 53 tone, navodi ministar.

Ministar je naglasio da će ovo otkriće pomoći ekonomskom razvoju zemlje i podsjetio da je u Sudanu prisutan veliki broj ruskih kompanija koje kopaju zlato, gvožđe i druge prirodne resurse.

“Kompanija će investiratu u veliko preduzeće na sjeveru Sudana za obradu iskopanog zlata. Ova kompanija prva je ovakvog tipa na afričkom kontinentu“, rekao je direktor kompanije „Siberian for Mining“ Vladimir Žukov.

Izgradnju postojenja Žukov je procijenio na 240 miliona eura. Preduzeće će moći da obrađuje 50 tona zlata godišnje.

Izvor: B92

Check Also

Deripaska pomaže u borbi protiv korona virusa

Najmodernija laboratorija za PCR testove, vrijedna 340.000 eura, zvanično otvorena u domu zdravlja u Kotoru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *