Zakon o radu u Srbiji zaposlio 110.000 ljudi

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je primjenom novog Zakona o radu, u proteklih godinu dana, u Srbiji povećan broj zaposlenih za 6,5 odsto.

To je jedan od najvažnijih efekata u primjeni tog zakonskog propisa, rekao je Vulin novinarima prilikom posjete somborskoj fabrici “Fiorano”, u kojoj je u proteklih godinu dana posao našlo 500 novih radnika, uglavnom žena.

Napominjući da je, prema statističkim podacima, prije godinu dana u zemlji bilo 1. 623.317 zaposlenih, dok ih je danas na evidenciji 1.734.585, Vulin je rekao da je zadovoljan tim povećanjem, koje je očigledan efekat primjene Zakona o radu.

On je naveo da je, zahvaljujući novim zakonskim ovlašćenjima inspekcije rada, zaposleno novih 6.478 radnika na osnovu rješenja te inspekcije, kao i to da “skoro potpuno iskorijenjeno” zapošljavanje na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, gdje nisu plaćani doprinosi.

Zahvaljujući primjeni Zakona o radu, odnosno na osnovu rješenja odgovarajućih inspekcija, više od 3.500 ljudi je zaposleno po odgovarajućem ugovoru, čime je od nesavjesnih poslodavaca u državnu kasu unijeto 119 miliona dinara, kazao je Vulin.

“Primjenom novog Zakona o radu ne samo da nije došlo do masovnog otpuštanja radnika, kao što se govorilo, nego je zaposlenost povećana za 6,5 procenata”, naglasio je ministar i dodao da je u proteklih godinu dana potpisano 15 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i još šest kod poslodavaca, čime je, tvrdi, zaštićen ogroman broj radnika.

Tim zakonom su prvi put u Srbiji uvedena jasna pravila o tome kako se zasniva radni odnos i kako se gubi radno mjesto, istakao je ministar naglasivši da nije bilo masovnih otpuštanja niti smanjivanja broja zaposlenih na neodređeno vrijeme.

Biznis.ba

Check Also

PrinCube – najmanji prenosivi color štampač na svijetu

Kada pomislimo na štampače, velike su šanse da mislimo na one velike i glomazne uređaje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *