Hipo Balkan: Nema više para za nekretnine

Dodajte komentar

Novi generalni direktor mreže Hipo Alpe Adrija grupe za Jugoistočnu Evropi Urlih Kising najavio je promjenu politike banke u pogledu sektora koje će finansirati.

Kising je objavio je fokusiranje Hipo banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori na poslovanje s građanima, malim i srednjim preduzećima, kao i odustajanje od finansiranja projekata u segmentu nekretnina.

Kising, koji je na tu funkciju imenovan nakon što su prošle nedjelje fond Advent internešenal i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zvanično preuzeli Hipo grupu sa 80 i 20 odsto udjela u kapitalu, ocijenio je da je investicija u Hipo obećavajuća, jer vjeruju u region i njegov rast, a i za banku vide mogućnosti za održiv i stabilan rast.

Kising je rekao da Hipo namjerava da uspostavi međunarodne standarde poslovanja unutar grupe uz, kako je naglasio, nultu toleranciju za odstupanje od njih, prenio je regionalni portal Seebiz.

“To će biti disciplinovano i inteligentno ovladavanje rizikom”, najavio je prvi čovjek ove grupe, čije će sjedište i dalje biti u Klagenfurtu.

Dodaje da su naučene lekcije iz prošlosti i da se greške više neće ponoviti. Prema njegovim riječima, Hipo banka neće po svaku cijenu povećavati tržišni udio, već će se usredsrediti na profitabilan i održiv rast.

U svakom slučaju, neće se finansirati projekti iz oblasti nekretnina, naglasio je Kising.

Predsjednik Nadzornog odbora Grupe, Marko Voljč, rekao je da banka ima velike mogućnosti u regionu.

Prema njegovom mišljenju, njena prednost u odnosu na konkurente je u tome što je fokusirana na poslovanje u regionu.

“Hipo je zavistan samo od poslovanja u regionu i od toga kakva će biti ovdašnja ekonomija”, dodao je Voljč.

S obzirom na finasijsku situaciju u kojoj se sada nalazi ova banka, uz 12 odsto loših kredita i više od dvije milijarde eura raspoloživog kapitala, kao i činjenicu da se prodajom izvukla iz ograničenja regulatornih tijela, najavljuje se, između ostalog, finansiranje više projekata.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *