Otkazana Skupština akcionara EPCG

Dodajte komentar

Odbor direktora Elektroprivrede otkazao je vanrednu sjednicu skupštine akcionara koja je bila zakazana za 30. jul. Na 12. vanrednoj sjednici trebalo je da se donese odluka o načinu izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Prema pouzdanim informacijama Dana, sjednica je otkazana zbog toga što akcionari EPCG, Vlada i A2A nijesu uspjeli da se dogovore oko dinamike i načina izgradnje.

I jedni i drugi su za gradnju, prema nezvaničnim informacijama, s tim što Vlada insistira da se drugi blok počne graditi što prije. Razlog za to je što blok jedan može da radi punim kapacitetom do 2018. godine, narednih šest godina smanjenim i 2024. godine bi morao da se gasi. Time bi se ugrozila elektro-energetska stabilnost Crne Gore.

S druge strane, italijanska A2A prolongira sa donošenjem odluke o načinu i dinamici izgradnje bloka dva, jer traži trećeg partnera koji bi učestvovao u finansiranju.

Za graditelja drugog bloka, krajem aprila je izabrana češka Škoda Praha. Česi su ponudili da drugi blok, jačine 254 megavata, izgrade za 338,5 miliona eura. Drugorangirani je bio kineski CMEC koji je ponudio gradnju bloka jačine 250 megavata, za 326 miliona.

Otkazivanje odluke o drugom bloku može uticati i na ponovno prolongiranje i odlaganje roka za dogovor o ugovoru o menadžmentu. Ugovor o menadžmentu Vlade i A2A najprije je produžen na tri mjeseca krajem marta, da bi u julu bio produžen na još mjesec. Prema nezvaničnim informacijama, ugovor o menadžmentu ponovo će biti produžen, jer Vlada i A2A još nijesu uspjeli da se dogovore. Odluka o tome biće donijeta krajem ove ili početkom naredne sedmice.

A2A upravlja sa EPCG od 2009. godine. Oni su prije šest godina kupili akcije EPCG za 430 miliona eura. Sada posjeduju 41,7 odsto akcija, nakon što su lani pristali da 45 miliona eura poreskog duga konvertuju za dva odsto akcija, EPCG je prošlu godinu završila sa 35 miliona eura dobiti.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *