Najplaćeniji eSportista: Chen Zhiaho zaradio 1,25 miliona dolara

Stvari bi se mogle u mnogome promijeniti nakon The International 2015 turnira sa nagradnim fondom od preko 15 miliona dolara, pa je za sada dobra prilika da provjerimo kakva je situacija sa najplaćenijim eSportistima za sada. Ukoliko ne pratite industriju, vjerovatno ćete biti iznenađeni onim što ćete saznati.

Prvih pet mjesta drži pet kineza (počinje kao vic) koji ujedno igraju Dotu 2. Prvi od njih, Chen Zhihao sa nadimkom Hao koji igra za Newbie tim, drži prvo mjesto sa 1,24 miliona dolara a sa minimalnom razlikom prate ga sunarodnici xiao8, Banana, SanSheng i Mu. Potom, takođe iz Dote 2, od 6 do 10. mjesta nalaze se Puppey, Universe, ppd, Dendi i XBOCT sa duplo manjom zaradom i “šarenim” zemljama porijekla – Estonija, SAD, Ukrajina. Tek na 11. mjestu nalazi se igrač iz Koreje – Jae Dong Lee koji ima zaradu od skoro 600.000 dolara i igra StarCraft. Potom opet 10 mesta DOTA igrača pa Young Ho Lee iz Koreje koji igra StarCraft.

Situacija se ponavlja i nadalje – grupa DOTA 2 igrača pa jedan StarCraft igrač, sve do pozicije 29. na kojoj se nalazi Johnathan Wendel poznatiji kao Fatal1ty, kojeg se sjećaju stariji gameri i koji je inkasirao nešto ispod pola miliona dolara, a glavna igra je Painkiller. Tek na poziciji 45. nalazi se prvi Counter Strike igrač i to f0rest iz Švedske koji je inkasirao 350.000 dolara, na mjestu 55. je prvi igrač iz League of Legends, da bi u prvih 100 bilo i igrača iz SMITE i Call of Duty, Halo 4, Warcraft 3.

B92

Check Also

Francuska želi cijeli EDF, planiranju nove nuklearke

Francuska vlada planira u potpunosti da preuzme proizvođača struje EDF (Electricite de France), najavila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.