Novi nameti za osam najvećih američkih banaka

Dodajte komentar
Američka Uprava federalnih rezervi uvela je nove oštre namete za osam najvećih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, u pokušaju da zaštiti te institucije koje se smatraju “prevelikim da bi propale” od nove finansijske krize.

Federalni regulatori su od banka zatražili da drže kapital iznad zahtjeva industrije, kako bi se ublažili neočekivani gubici i smanjile šanse da poreski obveznici budu morali da spašavaju banke u budućnosti. Ovom odlukom će osam banaka morati zajedno ojačati svoje finansijske baze s otprilike 200 milijardi dolara dodatnog kapitala.

Institucije koje su identifikovane kao sistemski važne za globalno bankarstvo i na koje se novi propisi odnose su J.P. Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon, Citigroup i Straight Street, prenosi agencija France Presse.

Od datih osam banaka, samo J.P. Morgan nema dovoljno obaveznog kapitala prema novim propisima i mora da ojača svoj visokokvalitetni kapital s dodatnih 12,5 milijardi dolara do jauara 2019. godine, kada će nova pravila u cijelosti stupiti na snagu.

Novi propisi donijeti su u cilju smanjenja rizika koji velike banke predstavljaju po finansijsku stabilnost SAD-a, a povećanje kapitala osiguraće da one mogu poslovati i u vrijeme stresa, kao i zaštititi finansijski sektor od rizika prelijevanja krize, navodi Fed.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *