Istraživanje: Crna Gora među 24 države koje samo što nisu bankrotirale

Toliko je pažnje ovih dana usmjereno na Grčku da se zaboravlja kako ona nije jedina kojoj prijeti bankrot. U ovom trenutku kriza bankrota prijeti u 24 države na svijetu. Ekonomije drugih 14 država ubrzano se kreću tim smjerom. Ovo istraživanje objavila je nevladina organizacija Center for research on Globalization (CRG) iz kanadskog Quebeca.

Odnos duga svih ekonomija na Zemlji prema BDP-u dosegao je istorijsk rekord od 286% . Globalno postoji oko 200 biliona dolara duga što znači da je svaki čovjek na Zemlji dužan oko 28.000 dolara. Budući da gotovo polovina ukupne populacije na svijetu dnevno živi s manje od 10 dolara na dan, potpuno je jasno da ovaj dug nikada neće biti vraćen, piše Večernji list.

Jedino moguće rješenje u postojećem sistemu je odgađanje plaćanja (“to kick the can down the road”, izvorno) sve dok se piramida duga samoinicijativno ne uruši, smatraju u CRG-u.

Kao što se može vidjeti u Grčkoj, moguće je akumulirati toliko duga iz kojeg doslovno ne postoji izlaz. Druge evropske nacije pokušavaju da pronađu način da se Grčka treći put izvuče, ali to je kao da dug po jednoj kreditnoj kartici otplaćujete drugom. Virtualno, svi se u Evropi “utapaju” u dugu.

Čak i kad bi se pronašlo privremeno rješenje za Grčku, ono bi riješilo samo manji dio ukupnih teškoća kojima se ta država susreće. Sve svjetske nacije nikad nisu dugovale ovoliku količinu novca u istoriji, a svakim danom taj se iznos povećava.

Prema podacima Jubilee Debt Campaing, trenutno se 24 zemlje širom svijeta suočavaju s krizom potencijalnog bankrota: Armenija, Belize, Costa Rica, Crna Gora, Dominikanska republika, El Salvador, Gambija, Grčka, Grenada, Hrvatska, Irska, Jamajka, Libanon, Makedonija, Maršalovi otoci, Portugal, Španija, Šri Lanka, Sveti Vincent i Grenadini, Tunis, Ukrajina, Suda i Zimbabve.

Bankrotu se približava i 14 drugih država:

Butan, Cape Verde, Domonikanska Republika, Etiopija, Gana, Laos, Mauritanija, Monoglija, Mozambik, Samoa, Sveti Toma i Princip, Senegal, Tanzanija, Uganda.

Dakle, šta bi po tom pitanju trebalo učiniti?

Poznato je i da su i bogate zemlje izuzetno dužne. Jedna od njih i SAD čiji se dug udvostručio od 2007. godine, i toliko je velik da ga je matematički nemoguće otplatiti. Evropa je u sličnoj poziciji – članice eurozone pokušavaju da pronađu paket izlaza za Grčku, no prava je istina da će i njima uskoro trebati model izlaza.

Španski dug povećao se s 69% na 98% BDP-a, italijanski sa 116% ma 132%, francuski s 85% na 95%. Ne treba zaboraviti ni Belgiju (106%), Irsku (109%), Portugal (132%)…

U dolarima to izgleda ovako. Španija duguje preko 1 bilion američkih dolara, Italija 2,6 biliona eura.

Bitno drugačije nije ni u Aziji. Prema Bloombergu kineski nivo duga je na istorijskom rekordu.”I dok je ekonomska ekspanzija potukla prognoze analitičara u drugom kvartalu, dug zemlje raste po još većoj stopi”. Ukupni dug Kine rapidno se približava 300% BDP-a.

U Japanu je situacija još teža – dug države je nevjerovatnih 230%. Ta je brojka toliko velika da zvuči nevjerovatno. U jednom trenutku udarac će biti tako snažan da će zatresti cijeli svijet. Kina je velik mjehur u smislu vlastitog tržišta dionica, tržišta nekretnina, ali i bankarskog sistema koji omogućuje banke u sjeni (shadow banking system), smatra Egon von Greyyerz. SAD je najzaduženija država na svijetu i živi iznad mogućnosti 50 godina.

“Dakle, suočvamo se s 200 biliona dolara duga i 1.5 kvadrilijuna dolara mogućih posljedica koje bi taj dug mogao pokrenuti. To bi moglo  dovesti do žestokog pada na globalnim tržištima gdje će vrijednosti dionica pasti za 75-95 posto. Svjetska trgovina također će bilježiti znatan pad.

Izvor: Večernji list

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.