BH Airlinesu oduzet certifikat za letjenje

Dodajte komentar

BH Airlines je prošle sedmice izgubio certifikat AOC 8 Air Operator Certificate) koji aviokompanijama dozvoljava da vrše komercijalne letove.

Certifikat dodjeljuje i oduzima nacionalna agencija za avijaciju što je u slučaju Bosne i Hercegovine Direkcija za civilno vazduhoplovstvo ili BHDCA. Certifikat će ostati oduzet do drugog oktobra, a sudbijna BH Airlinesa je nakon tog datuma i dalje neizvjesna.

“Na osnovu spoznaje da nas je HETA blokirala već duži period, BHDCA je stornirana odnosno zaledila certifikat”, potvrdio je direktor BH Airlinesa Amir Jažić za Klix.ba.

Leasing kompanija HETA je još 20. aprila blokirala račune bh. aviokompanije, a od juna BH Airlines je suspendovao sve redovne i Charter letove.

Jažić se ipak nada da će certifikat biti vraćen i prije roka zakazanog za drugi oktobar. Takođe, ističe da se avioni redovno održavaju kako bi bile spremni za let.

“U rješenju piše da imamo obavezu da održavamo letjelice u tzv. hladnom režimu i da u tom slučaju svakih sedam dana radimo pregled aviona da bi oni, čim se skine zabrana, mogli da stupe u letačku operaciju”, objasnio je Jažić.

On je dodao da je obnavljanje ugovora sa HETA-om uslov svih uslova i da će se nakon potpisivanja avioni vinuti u nebo. Ipak, Jažić nije mogao sa sigurnošću reći u kojem se stadiju nalaze pregovori koje Vlada Federacije BiH vodi sa HETA-om.

Podsjećamo, poršlog mjeseca je iz Sindikata BH Airlinesa saopšteno kako će kompanija vjerovatno pod stečaj ukoliko HETA ne pristane na prijedloge Vlade.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *