Veselin Pejović hoće koncesiju na boksit

Dodajte komentar

Biznismen Veselin Pejović, vlasnik Uniproma, kompanije koja upravlja Kombinatom aluminijuma, zainteresovan je za koncesije na rudu boksita u Župi nikšićkoj. Iz njegove kompanije je „Danu” kratko rečeno da će se Pejović „najvjerovatnije prijaviti na javni poziv za dodjelu koncesija”. Rok za prijavu na javni poziv ističe 21. jula.To, međutim, ne znači da će Pejović kupiti imovinu Boksita, koja je već nekoliko puta nuđena na prodaju. On je početkom aprila „Danu” kazao da je zainteresovan za imovinu Boksita, ali još nije dostavljao ponudu na javne oglase.

Koncesijom na boksit, Pejović bi obezbijedio neophodnu sirovinu za KAP, s obzirom na to da planira proširenje proizvodnje u podgoričkoj fabrici. Da bi crpio rudu boksita, nije mu potrebna imovina Boksita.

KAP i Boksiti su do prije desetak godina bila dva povezna sistema, a iz Rudnika je u Podgoricu odlazilo 80 odsto boksita. Sve se promijenilo, kada je ruski CEAK, tada vlasnik oba preduzeća, ugasio Glinicu, a svi potezi nakon toga vodili su ka uvođenju stečaja u oba preduzeća.

Za imovinu Boksita i koncesiju na boksit bio je zainteresovan i Neksan, čiji je vlasnik Miodrag Daka Davidović u nekoliko navrata naveo da može ostati bez koncesije na boksit, ukoliko kupi imovinu Rudnika. Zbog toga je i jednom prilikom uslovio ponudu za imovinu

sa koncesijom na boksite. Sve njegove ponude za imovinu Boksita Privredni sud je odbijao, iako Davidović ima veliku podršku radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović nije imao komentar na zainteresovanost Uniproma. On je istakao da po javnom pozivu svaki pojedinac ili kompanija imaju pravo da se prijave za koncesije po uslovima iz javnog poziva.

Onaj ko dobije koncesije, moraće da kupi i imovinu Boksita i to po onoj cijeni koja bi zadovoljila isplatu radničkih potraživanja. To je stav oba sindikata Rudnika i svih radnika od kojeg sigurno nećemo odstupiti. Sve naše dalje odluke donosićemo kada nam saopšte ko je dobio koncesije i šta se dalje planira, poručio je Bojanović.

Boksiti su u stečaju od novembra 2013. godine. Stečajni upravnik će do kraja mjeseca raspisati novi oglas za prodaju imovine. Na poslednjem imovina je nuđena za 5,99 miliona. Davidović je ranije nudio 4,4 miliona plus 600 hiljada za socijalni program radnika.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *