Kinezi ne plaćaju taksu za gorivo

Dodajte komentar

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila dopunu uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom se izvođač radova na autoputu Bar-Boljare, kineska kompanija CBVC, oslobađa plaćanja naknade od sedam centi po litru goriva.

Uredba o naplati sedam centi po litru goriva stupila je na snagu 20. aprila, a njom je propisano da se na svaki litar eurosupera 98, eurosupera 97, eurodizela i loža-ulja plaća dodatnih sedam centi, od čega će se finansirati gradnja autoputa i reprezentativni sport.

Prethodno je Vlada kroz izmjene zakona o autoputu BarBoljare kineskog izvođača i njegove podizvođače oslobodila plaćanja poreza na dodatu vrijednost, carine, poreza i doprinosa na inostrane radnike i poreza na dobit.

Član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Milutin Đukanović (DF) smatra da se radi o još jednom ataku na zdravu pamet.

-Nakon sklapanja veoma nepovoljnog ugovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom, nakon kojeg je cijena izgradnje autoputa znatno povećana usled promjena kursa dolara, ovo je još jedan nevjerovatan potez Vlade Crne Gore. Bitno je da građani plaćaju, a da njihovi poslovni partneri ne moraju, iako smo već u minusu zbog autoputa. Možemo zamisliti koliko će se povećati cijena izgradnje autoputa kad ih oslobodimo i te tekse, rekao je Đukanović.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić podsjetio je da je izvođač radova na autoputu već oslobođen plaćanja poreza i carine.

– Ustavni sud već dva mjeseca neće da se izjasni o inicijativi nezavisnih poslanika da taj sud ocijeni da li je uopšte ustavna vladina uredba o naplati takse na gorivo, a sad imamo i novo oslobađanje za izvođača radova, rekao je Bojanić.

On je podsjetio da je premijer Milo Đukanović kazao da će kredit za autupot biti otplaćivan bez problema.

– Pored toga što će građani Crne Gore sve to da plate, izvođač radova se naknadno oslobađa i plaćanja te takse, tako da, kako god da okrenemo svaki građanin će da plati autoput, vozio se njim ili ne. Sve i da nikad ne kroči na njega, otplaćivaće ga u narednih desetak godina, istakao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se od naplate takse oslobode i podizvođači.

-Pošto se oslobađanje od plaćanja poreza i carine koje se odnosi na izvođača prenosi i na podizvođače, očekujem da će i ova odluka da se prenese, a još jedan prostor za zloupotrebu je to što niko ne može da kontroliše koliko je podizvođač iz Crne Gore potrošio goriva za izvođenje radova na autoputu, a koliko za neke druge poslove – ukazao je Bojanić.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *