Microsoft zbog Nokie na gubitku 7,6 milijardi dolara

Stvari ne idu u najboljem smjeru kada je Microsoftov posao sa mobilnim uređajima u pitanju. Već ranije smo imali vijesti da bivši CEO Nokije Stiven Elop napušta Microsoft, uz Džoa Harloa, šefa telefona. Satja Nadela, CEO Microsofta je već istakao da će morati da se donose teške odluke u sektorima gdje stvari ne funkcionišu dobro, a sve je kulminiralo današnjim vijestima.

Microsoft je na gubitku od 7,6 milijardi dolara od kupovine Nokijinog odjeljenja sa telefonima, a najavljeno je i otpuštanje 7800 radnika, koji su zaposleni u ovom sektoru kompanije iz Redmonda. U email poruci, koju je Nadela poslao zaposlenima u kompaniji, navodi se da “se fokus pomjera sa strategije proizvodnje samostalnih telefona na strategiju kreiranja i rasta vibrantnog Windows ekosistema, uključujući first-party porodicu uređaja”. Ovo praktično znači da će se Microsoft fokusirati na efektniji portfolio telefona. Ovo može da znači da će veliki broj Lumia uređaja prestati da se proizvodi, te da će se Microsoft fokusirati na samo nekoliko uređaja. Moglo bi biti mnogo manje Lumia telefona iz donjeg i srednjeg segmenta nego što je to bio slučaj ranije.

Nadela je istakao da je Microsoft i dalje posvećen uređajima kao što su smartfoni, ali ovaj potez bi mogao značiti da će kompanija početi više pažnje da poklanja kvalitetu umjesto kvantitetu.

Izvor: Benchmark

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *