Izlazak Grčke iz EU je ogromna geopolitička greška

Dodajte komentar

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame upozorila je Evropu da bi dozvoljavanje finansijskog i ekonomskog kolapsa Grčke bila geopolitička greška.

Američki ministar finansija Džejkob Lu izjavio je da je u stalnom kontaktu sa evropskim zvaničnicima, sa kojima razgovara o grčkoj dužničkoj krizi koja prijeti da Atinu izbaci iz euorozne i dodatno oteža život narodu Grčke, prenosi Rojters.

“Biće mnogo nepoznanica ako rezultat svih ovih pregovora bude kolaps Grčke. Mislim da je put u nepoznato rizik za evropsku i globalnu ekonomiju. Mislim da bi to bila geopolitička greška”, rekao je on.

Grčkoj je potrebna restruktura duga i održiv reformski plan, rekao je Lu, dodajući da kreditori treba Atinu da izvedu na put održivog javnog duga i privrednog rasta.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard nagovijestila da je izvjestan otpis dijela grčkog duga neophodan, ali Njemačka, najveći kreditor u Evropi, snažno se protivi toj ideji.

Lu je podržao stav MMF-a, navodeći da grčki dug trenutno nije održiv.

Ministar je tako]e poručio da SAD pomno prate situaciju u Kini, čije berze bilježe snažne turbulencije, kao i da se nada da one neće ugroziti kineske ekonomske reforme.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *