Tajni dokument MMF: Grcima ni štednja neće pomoći

Tajni dokument MMF pokazuje procjenu da bi Grčka uprkos svim mjerama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine, piše “Gardijan”.

Dokument koji su analizirali novinari britanskog lista, a koji je otkrio njemački “Zidojče cajtung”, pokazuje da Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahtjeve kreditorske trojke neće riješiti svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.

Kako ističe “Gardijan” , tajni dokument praktično podržava argument vlasti u Grčkoj da je jedino rješenje za izlazak iz krize i oporavak ekonomije značajan otpis duga.

Projekcija kreditora pokazuje da bi čak i uz 15 godina održivog ekonomskog rasta Grčka dostigla nivo javnog duga, koji je prema kriterijumima MMF neodrživ.

MMF je maksimalan nivo duga za Grčku 2012. postavio na 110 odsto BDP, Grci su trenutno na 175 odsto, uz prijetnju da on dodatno raste, a uz sve mjere štednje i u idealne uslove bi on do 2030. bio na nivou od 118 odsto.

U dokumentu se navodi da su Grcima za šansu za oporavak neophodni “značajni ustupci” i da bi čak i u najboljem mogućem scenariju, uz striktno sprovođenje zatraženih mjera štednje i ekonomski rast od četiri odsto u narednih pet godina, grčki dug pao tek na 124 odsto do 2022. godine.

Takođe, taj scenario predviđa 15 milijardi eura prihoda od privatizacija, što je pet puta više nego što je prognozirano u “realnom scenariju”. Ni treći scenario, a sva tri podrazumijevaju novi, treći program pomoći Grčkoj, ne najavljuju spuštanje duga na nivo predviđen 2012. godine.

“Jasno je da je neizvjesnost iz prethodnih mjeseci dovela do toga da u svakom slučaju ciljevi iz 2012. godine ostanu nedostižni”, piše u dokumentu.

Ove projekcije su objavljene i izvještaju “Preliminarna analiza održivosti duga za Grčku”, što je jedan od šest dokumenata koji čine “finalni” predlog koji su kreditori poslali Grčkoj u petak.

MMF je u ponoć potvrdio da Grčka nije platila svoj dug od 1,6 milijardi eura, pa je ta zemlja postala prva zemlja u istoriji koja nije izmirila obaveze prema MMF.

Nezvanično, pregovori o održivom rješenju za Grčku se vode u Briselu, ali je premijer Grčke Aleksis Cipras za nedelju zakazao referendum na kome će grčki narod odlučiti da li će prihvatiti ponudu kreditora i njihove mjere štednje.

Izvor: B92

Check Also

TOP 10 električnih vozila s najvećim dometom

Domet se često navodi kao jedna od najvećih mana električnih vozila (EV). Do skoro, prosječni …

Leave a Reply

Your email address will not be published.