Cijene rominga u regionu od danas niže do 70 odsto

Dodajte komentar

Odlazni pozivi u romingu od danas će koštati 0,29 umjesto 0,62 eura, dok je cijena dolaznih poziva smanjena sa 33 na osam centi.Građani regiona od danas će upola jeftinije plaćati razgovore i slanje SMS poruka u romingu, dok će ih prenos podataka, odnosno korišćenje interneta, koštati čak devet puta niža.

Shodno međudržavnom sporazumu, koji su prošle godine potpisali ministri Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, odlazni pozivi u romingu od danas će koštati 0,29 eura, umjesto dosadašnjih 0,62, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa 33 na osam centi. Slanje SMS poruka umjesto 19 koštaće devet centi, dok će najveća ušteda biti ostvarena pri korišćenju interneta, gdje će se cijene smanjiti za 89 odsto, pa će prenos jednog megabita podataka biti 70 centi za razliku od sadašnjih 6,88 eura.

Sporazum će od danas biti na snazi i u Crnoj Gori i pored protivljenja operatera i odluke Upravnog suda da se on ne primjenjuje.

“Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost juče je donijela odluku kojom je ponovo obavezala crnogorske operatere da od danas primijene sporazum i snize cijene rominga. Odluka Agencije u skladu je sa Zakonom o elektronskim komunikacijama i Zakonom o zaštiti potrošača”, kazao je DN direktor Agencije Zoran Sekulić.

Upravni sud prethodno je uvažio žalbe Crnogorskog Telekoma i Telenora, čiji su predstavnici ukazali da je snižavanje cijena rominga obavezujuće samo za zemlje Evropske unije, te da nadležni organi Crne Gore nijesu usvojili međudržavni sporazum. Komentarišući protivljenje operatera, Sekulić je istakao da će bez obzira na to sporazum, koji predviđa i do 70 odsto niže cijene, biti primijenjen, te da njegovo usvajanje nije potrebno jer se radi o tehničkom ugovoru, koji nije ratifikovan ni u drugim državama. Novo pojeftinjenje roming tarifa biće 30. juna 2016. godine i 30. juna 2017. Predviđenom dinamikom cijene roming usluga u regionu će se za tri godine svesti na nivo Evropske unije.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *