Portoriku prijeti scenario iz Detroita

Portoriko nema novca za vraćanje više od 70 milijardi dolara duga, što je četiri puta više od iznosa zaduženja koje je izazvalo bankrot Detroita prije tri godine.

Guverner Portorika Alejandro Garcia Padilla kaže da ostrvo ne može da vrati više od 70 milijardi dolara duga, otvarajući vrata “krizi bez presedana”. Bankrot Portorikoa takođe ima potencijal da poskupi zaduživanje za vlade federalnih država širom SAD, javlja Washington Post.

Investitori su dugo držali da su investicije u gradske komunalne obveznice s kojima se finansira izgradnja parkova, ulica ili bolnica sigurne, ali situacija se izmijenila nakon bankrota Detroita, Stoktona i Valejoa u Kaliforniji.
Dug Portorikoa je pritom četiri puta veći od onog koji je rezultirao bankrotom Detroita u 2012. godini.

Kao slobodna pridružena država SAD, Portoriko ima najveći dug po glavi stanovnika u Americi i u posljednjim godinama biljeđi egzodus stanovništva nezapamćen od 1950-ih.

U paraleli s Grčkom, vlada je deficit pokušala da kontroliše podizanjem poreza, smanjenjem javne uprave i rezovima u penzionom sistemu, ali su se napori pokazali neuspješnim, a potezi dodatno ubrzali akumulaciju duga, otežavajući nastojanja da se podstakne ekonomija.

Izvor: Bizlife

Check Also

Most Verige bi ugrozio status Kotora

Stručnjaci za zaštitu kulturnih dobara upozoravaju na moguće posljedice gradnje mosta Verige, ali i da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *