Upravni sud ukinuo jeftiniji roming

Vijeće Upravnog suda, kojimje predsjedavala Bisera Bukvić, ukinulo je odluku o snižavanju cijena rominga u Crnoj Gori. Radi se o međudržavnom sporazumu, koji je trebalo da stupi na snagu 30. juna, a po kojemje trebalo da budu snižene cijene rominga u Crnoj Gori, BiH, Srbiji i Makedoniji za građane tih zemalja.

Po tužbi koju su podnijeli Telekom i Telenor, Vijeće Upravnog suda je ocijenilo da je primjena te uredbe neprihvatljiva za Crnu Goru iz dva razloga. Prvi je što je direktiva EU obavezujuća samo za članice Unije, a drugi što međudržavni sporazum nije ratifikovan, pa uredba ne može da se primijeni.

Problem je, kako je Pobjedi izjavio direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić, što su u zemljama potpisnicama na snazi odluke njihovih regulatornih tijela o snižavanju cijena rominga, pa će naši građani imati te pogodnosti kad otputuju, ali ne i oni koji budu dolazili u Crnu Goru. To je, kaže, u suprotnosti sa ugovorenim principom proporcionalnosti.

-Značajno je istaći da operatori iz Crne Gore imaju popuste po ugovoru o romingu sa mrežama operatora u istom vlasništvu u zemljama potpisnicama sporazuma, koje su približne cijenama koje su propisane odlukom Agencije za elektronske komunikacije. To može da se okvalifikuje kao antikonkurentsko ponašanje i tu će Agencija pokušati da nađe razloge za rješenje ovog pravnog apsurda rekao je Sekulić.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Zašto prosječan investitor ispodprosječno zarađuje i kako to promijeniti?

Bliži se kraj ove, velikim dijelom, globalno užasavajuće godine. A ekonomska perspektiva ne izgleda sjajno. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *