Zbog nezakonitog zapošljavanja i prekovremenog rada Toščelik kažnjen sa 5.460 eura

Dodajte komentar

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik Nikšić (bivšu Željezaru) zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja, prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. 

Kako je Danu saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije DOO „Toščelik Nikšić” i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih.

Kako su kazali u Upravi, inspektori za oblast radnih odnosa i zapošljavanja akcenat su stavili na kontrolu radnog angažovanja lica sa zaključenim ugovorima o pružanju usluga, odnosno lica koja rade bez zaključsnih ugovora o radu, kao i na rad duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad).

„Prilikom kontrole utvrđeno je da je subjekat nadzora angažovao 18 lica sa kojima prije stupanja na rad nije zaključio ugovor o radu, već ugovor o pružanju usluga, čime je postupio suprotno odredbama člana 21 i 22 Zakona o radu. S tim u vezi, pravnom i odgovornom licu izrečene su novčane kazne od 2.200 eura i istovremeno ukazano da u roku od tri dana od dana ukazivanja otkloni konstatovane nepravilnosti tako što će sa ovim licima zaključiti ugovore o radu na neodređeno vrijeme, ukoliko to zaposleni prihvate, a o preduzetim mjerama u pisanoj formi obavijestiti inspektore“, saopšteno je Danu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su uvidom u radne liste liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u organizacionim jedinicima Čeličana, Vatrostalno održavanje, Mašinsko održavanje i Elektro održavanje, u period od 1. do 19. maja, utvrdili da je većina zaposlenih radila prekovremeno duže od 10 časova nedjeljno.

Utvrđeno je da je rad duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad) uveden usmenim putem, a nema dokaza da su zaposlenima u zakonskom roku, (najkasnije pet dana nakon izvršenog prekovremenog rada), dostavljene pisane odluke, kako je to propisano u članu 149 Zakona o radu, niti je poslodavac obavijestio Inspekciju o uvođenju prekovremenog rada, shodno Zakonu o radu. Zbog uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, pravnom i odgovornom licu su izrečene novčane kazne od 2.200 eura. Subjektu nadzora je usmeno sugerisano da prilikom donošenja odluka o uvođenju prekovremenog rada treba da vodi računa o vremenu započinjanja i trajanja prekovremenog rada, kao i o licima i radnim mjestima na kojima se takav rad uvodi kazali su u inspekciji, navodeći da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da subjekat nadzora plaća uvećanu zaradu na ime prekovremenog rada na način propisan opštim kolektivnim ugovorom.

Toščelik Nikšić nije na adekvatan način riješio ni pitanje zaštite i zdravlja na radu zaposlenih. Prilikom inspekcijskog nadzora konstatovano je da su prava, obaveze i odgovornosti zaštite i zdravlja na radu zaposlenih uređena Pravilnikom o zaštiti na radu, ali da on nije usklađen sa članom 16 stav 2 Zakona o zaštiti i zdravlju na radu.

„Poslodavac nije donio akt o procjeni rizika za sva radna mjesta koji sadrži skoro sve norme iz ove oblasti, nije utvrdio način i mjere za otklanjanje rizika i nije obezbijedio njihovo sprovođenje. Donesen je program o osposobljavanju za bezbjedan rad zaposlenih, ali nije izvršeno osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, na propisani način“, saopšteno je iz Uprave.

Inspektori su konstatovali da se u Željezari vrši interno osposobljavanje zaposlenih za bezbjedan rad, da su obezbijeđeni periodični zdravstveni pregledi za zaposlene na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, te da su radnici kolektivno osigurani od nezgode pri obavljanju redovnog posla.

„Zbog počinjenih prekršaja iz člana 56 stav 1 i 2, tačke 4 i 6 Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, iz razloga što Toščelik nije izvršio pregled i ispitivanje sredstava za rad i nije donio akt o procjeni rizika, prekršajnim nalozima su izrečene dvije novčane kazne od po 500 za pravno lice i dvije od io 30 eura za odgovorno lice.

Istovremeno će donijeti rješenje o otklanjanju nepravilnosti sa rokovima za njihovo otklanjanje, koji će se kretati u rasponu od 15 do 180 dana“, kazali su u Inspekciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *