NLB preuzela kompletnu imovinu Plus komerca

Dodajte komentar

NLB Montenegro banka preuzela je kompletnu imovinu preduzeća Plus komerc u stečaju, vlasnika Panta Vunurovića, za 7,85 miliona eura.

U vlasništvo NLB-a prešla su ukupno 24 objekta, odnosno upravna zgrada preduzeća koje se nalazi u Nikšiću, poslovni prostori, magacini i zemljište u Nikšiću, koje je Plus komerc iznajmljivao trgovačkom lancu Merkator.

NLB je preuzela imovinu Plus komerca koja je bila založena za kredite za 7,85 miliona eura i tako namirila dio pograživanja. Ta banka od Plus komerca potražuje 10,7 miliona eura, koliko je i priznala stečajna uprava tog preduzeća.

Prema riječima stečajnog upravnika Plus komerca Veljka Rakočevića, banka je, kao razlučni povjerilac, prije svakog objavljivanja oglasa obavještavana o namjeri stečajne uprave da oglasi prodaju imovine preduzeća, a kao kupac NLB se javila tek na peti oglas. U međuvremenu, od raspisivanja prvog do petog oglasa za prodaju, na koji se javila NLB, cijena po kojoj se imovina prodavala pala je sa 11 na 7,85 miliona eura, a banka se kao vlasnik imovine upisala u katastar 20. marta ove godine, navodi se na sajtu Uprave za nekretnine.

Banka je bila razlučni povjerilac na imovini u ukupnom iznosu od 10,7 miliona eura. Na oglasu za nrodaju imovine, NLB je bila jedini ponuđač i preuzela je imovinu za 7,85 miliona eura, rekao je Rakočević.

Na ime neizmirenog duga za kredite banka je postala vlasnik poslovnog prostora u vanprivredi u Topolici u Novom Baru površine 992 metra kvadratna, zgrade u trgovini površine 275 kvadrata, pomoćne zgrade i zemljišta od 622 metra kvadratna u Straševini u Nikšiću, zatim zemljišta ukupne površine 9.704 metra kvadratna u Nikšiću u Bulevaru 13. jul, na kom se nalazi poslovna zgrada u privredi, kao i još pet pomoćnih zgrada. U vlasništvo banke prešla je i zgrada u vanprivredi restoran sa zemljištem iza stadiona FK Sutjeska sa 351 kvadratom korisne površine i zemljištem od 1.335 kvadrata. Takođe, NLB je preuzela i tri poslovna prostora u nikšićkom Rudom polju ukupne površine 209 kvadrata, kao i poslovne i pomoćne prostore u Privredi magacini, zemljište i parking u Rudom polju ukupne površine 7.794 kvadrata, zgradu od 169 kvadrata korisnog prostora, pomoćnu zgradu u privredi od ukupno 122 kvadrata, parking prostor od 1.514 kvadrata i zemljište od 11.298 metara kvadratnih.

Takođe, u vlasništvo banke je prešlo i zemljište u Nikšiću Ispred magacina i upravne zgrade koje je označeno kao nekategorisani putevi ukupne površine 5.259 kvadrata u ulici Vuka Karadžića, poslovni prostori od 324, odnosno 478 metara kvadratnih, te zemljište ispred upravne zgrade i magacina površine 3.079 kvadrata.

Takođe, banka je preuzela i poslovni prostor u ulici Serdara Šćepana površine 230 kvadrata, kao i dva poslovna prostora u ulici Alekse Backovića ukupne površine 301 kvadrat. Na toj lokaciji banka je preuzela još jedan poslovni prostor od 595 kvadarta, zatim poslovni prostor od 276 kvadrata u ulici Nika Miljanića, poslovne zgrade u vanprivredi od 540 kvadrata u Kočanima sa zemljištem od 4.333 kvadrata. Takođe, banka je preuzela i poslovni prostor od 108 kvadrata sa 173 metra kvadratna dvorišta u Brezoviku.

Rakočević je kazao da su svim radnicima tog precuzeća izmirena potraživanja po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od milion eura, od sredstava od zakupa poslovnih prostora, te da je ostalo da se isplati oko 34 hiljade eura, što će biti izmireno nakon što se prodaju osnovna sredstva tog preduzeća.

Hipoteke i na dio imovine PKB-a

NLB Montenegrobanka ima hipoteke i na dio imovine preduzeća PKB iz Herceg Novog u stečaju, u kojem je Vučurović većinski vlasnik, za kredite koje je uzeo na Plus komerc.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara PKB-a Mirko Bulajić osporio je toj banci 9,5 miliona po osnovu kredita Plus komerca, za koji je založena imovina PKB-a u Kutima. Banka je prijavila uslovno potraživanje ukoliko ne uspije da se naplati od Plus komerca, a kako imovinom tog preduzeća banka nije naplatila svoje potraživanje u cjelosti, ima zakonsko pravo da traži imovinu PKB-a, koja je založena za kredite. Istoj banci Bulajić je osporio i potraživanje od 699 hiljada za kredit Plus komerca, za koji je upisana hipoteka na parcelama u Toploj i Jošici, kao i još 47,7 hiljada garancija takoće za Plus komerc.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *