Volkswagen se dijeli na četiri kompanije

Dodajte komentar

Treći najveći svjetski proizvođač automobila Volkswagen počinje jedno od najvećih restrukturiranja u svojoj istoriji. Podijeliće se u četiri kompnije koje će biti okupljene u holding. Razlog je, citira Reuters izvore iz kompanije, povećanje profita. Detalje novog restrukturiranja prve su objavile novine Handelsblatt.

Uprava Volkswagena predaće ovlašćenja za osnivanje holding kompanija. Jedna će biti za masovne brendove, jedna za kamione a dvije za premium brendove, Audi i Porsche.

Bivši direktor MMW-a Herbert Diess trebao bi od 1. jula da vodi kompaniju za masovne brendove poput VW, Škode i Seata. Direktori Volkswagena tokom ljeta moraju dovršiti sve detalje oko restrukturiranja. Očekuju se velike promjene na mjestima predsjednika uprava. Jedan od onih koji će vjerovatno izgubiti posao je direktor prodaje Volkswagena Christian Klingler, tvrde izvori na koje se poziva Reuters.

Sukob Ferdinanda Piecha i Martina Winterkorna

Slabosti Volkswagena pokazale su se u sukobu bivšeg predsjednika kompanije Ferdinanda Piecha i generalnog direktora Martina Winterkorna koji je završio iznenađujućim Piechovim odlaskom .

Prvi put u zadnjih pet i po godina, ukupna prodaja Vokswagena pada dva mjeseca zaredom. Neki analitičari kažu da će podjela kompanije na četiri imati slab uticaj na rast biznisa dok drugi misle da će je učiniti fleksibilnijom. “Reorganizovanje brandova samo po sebi neće doprinijeti prodaji nijednog automobila više niti stvaranju vrijednosti” citira Reuters analitičara Arndta Ellinghorsta iz kompanije Evercore ISI.

Pad prihoda u Kini, Brazilu i SAD-u

Na najvećem tržištu automobila na svijetu, kineskom, prihodi Volkswagena počeli su se smanjivati nakon godina stabilnog rasta, i Kini, Brazilu i Sjedinjenim Državama nisu uspjeli udovoljiti zahtjevima kupaca za poboljšanje vozila. Analitičari kažu da je tipično za Volkswagen da jako sporo reaguje na promjenu tržišnih parametara.

Oni koji misle da je podjela na četiri kompanije dobra, argumentuju da će ona uvesti red u brendova, odgovornosti će biti jasnije, što će sve ubrzati odlučivanje i spriječiti nove skandale kakav je bio ovaj s Piechom.

Generalni direktor Winterkorn susreo se u petak sa šefovima nadzornog odbora radi dogovora o novoj strukturi. Najavio je da će tokom kolektivnog godišnjeg odmora uprave od 3 do 21. avgusta napraviti i predstaviti novu strukturu.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *