Švajcarske banke prijavile sumnjive aktivnosti vezane uz račune Fife

Dodajte komentar

Švajcarske banke izvještavaju o sumnjivim aktivnostima oko računa krovne fudbalske organizacije FIFA-e, rekao je švajcarski državni tužioc Michael Lauber, javlja BBC. Lauber je rekao kako njegova kancelarija analizira “ogroman” broj FIFA-inih dokumenata zaplijenjenih u korupcionaškoj istrazi.

Lauber nije isključio niti ispitivanje bivšeg čelnika FIFA-e Seppa Blattera u sklopu istrage koja bi mogla dovesti do ponovnog otvaranja dobijanja domaćninstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine.

Istraga se približava Blatteru

FIFA je suočena sa širokom korupcionaškom aferom nakon što je švajcarska policija uhapsila sedam visokih funkcionera FIFA-e prošlog mjeseca. Sedmorica su zadržana na temelju zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa, a do sada je optuženo 14 trenutnih i bivših radnika i saradnika FIFA-e.

Podsjetimo, savezne američke vlasti smatraju da je jedan od najbližih saradnika Seppa Blattera odgovoran za prebacivanje 10 miliona dolara s bankovnih računa FIFA-e na račune u vlasništvu bivšeg potpredsjednika FIFA-e Jacka Warnera. Te transakcije su veoma bitan element istrage u korupciji u FIFA-i, a osoba koja je otkrivena približava istragu Blatteru.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *