Odbijena dva tužbena zahtjeva En plus grupe

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Dijana Raičković odbila je dva tužbena zahtjeva bivšeg vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, ruske En plus grupe.

En plus grupa Olega Deripaske je u dva sudska postupka tražila da se ponište ugovor i aneks ugovora o saradnji koje je stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić potpisao sa nikšićkim Unipromom 19. jula prošle godine.

Rusi su, kako piše Dan, drugom tužbom tražili da se poništi ugovor o prodaji imovine KAP-a Unipromu.

Sud je ranije odbio zahtjev zastupnika En plus grupe da se u tim sporovima odredi finansijsko vještačenje i da se utvrdi koliko je Uniprom zaradio od kada upravlja KAP-om. Vještačenje je trebalo da pokaže i da li je stečajni upravnik, sklapanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Unipromom omogućio nikšićkoj kompaniji da zaradi novac za isplatu dijela kuporodajne cijene za KAP.

Pejović je od ukupno 24 miliona do sada uplatio dvije rate i isplatio polovinu ugovorene cijene, a uplata ostatk od 12 miliona EUR prolongirana je za šest mjeseci, odnosno do polovine septembra ove godine.

Do sada su sve tužbe koje je En plus grupa i Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) pokrenula pred domaćim sudovim odbijene, kao i svi prigovori.

CEAC, ćerka firma En plus grupe, pokrenula je međunarodnu arbitražu kojom traži odštetu od blizu milijardu EUR.

Rusi smatraju da su crnogorske vlasti prekršile ugovorne obaveze iz 2009. i 2010. godine i tako dovele KAP do bankrota.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *