ECB će zdravlje banaka ponovo provjeravati 2016.

Dodajte komentar

Banke eurozone mogu očekivati novu provjeru svoje spremnosti za suočavanje s ekonomskom krizom u 2016., rekla je Daniele Nouy, predsjednica supervizorskog odbora Evropske centralne banke (ECB). Dodale je da su grčke banka i dalje solventne, piše Reuters.

Europske banke su spomenute testove prošle prošle godine kako bi finansijski sistem bio otporniji na ekonomske krize, a ECB je preuzeo nadzor nad najvećim bankama eurozone.

Testovi su prvi korak prema jače koordinisanoj kontroli finansijskog sistema eurozone. Evropska komisija planira širu uniju kapitalnih tržišta za 28 zemalja članica Evropske unije.

“Iduće godine sprovešćemo još jednu opštu i javnu provjeru zdravlja (banaka, odnosno finansijskog sistema, op. r.) “, rekla je Daniele Nouy, koja vodi supervizorski odbor ECB-a, u intervjuu za njemački list Welt am Sonntag, koji je objavljen u nedjelju.

“Ali to se ne mora odnositi na sve 123 banke koje trenutno direktno nadziremo,” dodala je, ukazavši da ECB redovno kontroliše neke elemente.

U intervjuu je Nouy ponovila svoju procjenu da su grčke banke i dalje solventne.

“Grčki bankarski supervizori su proteklih godina napravili dobar posao kako bi rekapitalizovali i restrukturirali finansijski sektor,” rekla je, dodavši da grčke banke nisu nikada bile bolje pripremljene za “teška vremena” nego danas.

Njena procjena je važna jer samo solventne banke mogu se kvalifikovati za finansiranje od strane evropske centralne banke na koju se grčke banke oslanjaju.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *