Izlazak Grčke iz eurozone mogao bi oslabiti švajcarski franak

Dodajte komentar

Rješavanje situacije sa Grčkom najviše će uticati na švajcarski franak, misli John Hardy iz Saxo banke. “Za očekivati je značajnu rasprodaju franka ako razgovori krenu u smjeru dogovora, koji će donijeti dugoročno jasnu sliku za Grčku i njen status u EU i to prije ključnog datuma na kraju juna, kad Grčkoj dolazi dospijeće plaćanja za MMF”, kazao je Hardy.

Rukovodioc strategije za forex u Saxo banci smatra kako će Grčka imati veliki uticaj na stanje švajcarskoga franka. “Ako ne bude dogovora ili dođe do poteza za poslovično ili potpuno povlačenje iz EU, uticaj na švajcarski franak, evropske dionice i obvzenice, pa i uopšte globalno tržište biće još značajniji”, kazao je.

I David Bloom iz HSBC-a iskazao je svoje brige. “Tržište strahuje da bi faktor straha u slučaju Grexita mogao uticati na pad kursa švajcarskoga franka, ali i eura”, kazao je Bloom.

I Fedovi potezi uzrokovaće promjene

Promjene će uzrokovati i potezi američkog Feda oko podizanja kamatnih stopa, št, pak, nema veze s prošlonedeljnim izvješćem o broju novozaposlenih u SAD-u u maju. Pretpostavke trenutnoga tržišnog konsenzusa kažu kako će Fed u sljedećih godinu dana u septembru ili krajem godine prvi put podići stope za oko 25 baznih poena, a potom još jednom ili najviše dva puta do juna sljedeće godine.

Hardy kazuje kako bi se povećanje kamatne stope moglo dogoditi već u julu i još nekoliko puta do polovine sljedeće godine, ukoliko Fed bude morao da reaguje brže od očekivanog i ako se ubrza rast plata u SAD-u. “Finansijsko tržište, a naročito tržište valuta, nije u potpunosti spremno za takav razvoj događaja”, kaže on.

Najviše pogođena tržišta u razvoju

Takvim će događajem, očekivano, najviše biti pogođena tržišta u razvoju, s još jačim ekonomskim pogoršanjem, obzirom na nagomilane dugove od denominovanih šest triliona dolara. Kredite su, takođe, podizale u godinama dok je dolar bio jeftin i naizgled beskonačne likvidnosti. Rušiće se i dalje cijene roba, a u skladu s time i robno vezane valute od Australije do Kanade i Norveške.

U opasnosti i japanski jen

Globalno gledano, japanski jen, kao jedna od globalno najvažnijih valuta, mogla bi pod velikim pritiskom najviše oslabiti, obzirom da će rasti i očekivanja o podizanju kamatnih stopa. Slaba je valuta već sada problem za političko rukovodstvo u Japanu, jer je jen trenutno na najnižim stopama u odnosu na dolar još od 2002. godine.

Doduše, obzirom na rast očekivanja za trenutak podizanja kamatnih stopa u SAD-u, jen će jedino ići dolje ukoliko Bank of Japan i dalje nastavi s najradikalnijim monetarnim eksperimentom u svijetu, kazali su analitičari u danskoj investicijskoj banci.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *