Nacrt zakona o ograničavanju kamatnih stopa: Godinu igranja mačke i miša

Iako je guverner Centralne banke (CBCG) Milojica Dakić sredinom maja najavio da će krajem ovog mjeseca završiti nacrt zakona kojim bi propisali ograničenje kamatnih stopa banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI), taj rok se neće poštovati. Umjesto nacrta do tada će biti završena prva radna verzija akta, što je guverner najavio juče na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Odbor je usvojio finasijski i izvještaj o radu CBCG za 2014. godinu, kada je ostvarena dobit od 857.000 eura.

Poslanike je najviše zanimalo kakva je postojeća situacija u vezi sa kamatnim stopama i da li CBCG ima mehanizme da ih ograniči.

“Koji to biznis može da izdrži ovaj nivo kamata” pitao je Zoran Jelić (DPS) dok je predsjednika Odbora Aleksandra Damjanovića (SNP) zanimalo da li je CBCG uradila analizu o kamatama koju je najavila u julu prošle godine.

Dakić je rekao da su, uprkos padu, kamatne stope i dalje visoke, te da su ih ograničavali kadu su one bile prijetnja finansijskoj stabilnosti. On je pozitivno odgovorio na zahtjev Jelića da poslanici odbora učestvuju u izradi akta o ograničenju kamata.

Damjanović rekao da to neće raditi podsjećajući da je prošle godine zakonski predložio ograničenje koje je odbijeno nakon mišljenja CBCG.

“Godinu se igramo mačke i miša. Od jula prošle godine do danas nijesmo stigli ni do nacrta, nego do radne verzije”, kazao je Damjanović.

Na pitanje Gorana Tuponje (Pozitivna) šta je CBCG uradila da poštuje preporuku DRI da nadomjesti novac za osnovni kapital koji joj nedostaje, Dakić je kazao da će dostići zakonski minimum od 50 miliona. Objasnio je da sada višak dobiti prebacuju u državni budžet zbog deficita. Osnovni kapital je sada 40 miliona.

Fabris: Zabrinutost zbog javnog duga, ali ne prijeti bankrot

Viceguverner Nikola Fabris je rekao da javni dug države neće dovesti do bankota, ali da postoji doza zabrinutosti zbog njegove visine.

Viceguverner za kontrolu bankarskog sistema Velibor Milošević treću godinu ne prisustvuje sjednici odbora kada se razmatra izvještaj o radu CBC6.

On je pismeno obavijestio Odbor da je voljan da dođe, ali da Dakić o tome ima konačnu riječ.

Guverner je juče rekao da Milošević “ima danas neke druge radne aktivnosti”.

VIJESTI

Check Also

Adriatic banka zapošljava: Viši referent za poslovanje sa korporativnim klijentima

Viši referent za poslovanje sa korporativnim klijentima

One comment

  1. Ovo zvuci kao kada dolaze misije MMF-a i SB pa se naglo razvije gripa…

Leave a Reply

Your email address will not be published.