Euro skočio iznad 1,13 dolara

Dodajte komentar

Euro je na svjetskim tržištima valuta nastavio junski rast. Dolar slabi uslijed ocjena ulagača da možda američke vlasti nisu previše zadovoljne usponom američke valute u posljednje vrijeme, dok za euro prevagu i dalje predstavlja grčka dužnička kriza, piše Seebiz.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dostigao 1,1343 dolara, uz podršku rasta prinosa na njemačke državne obveznice i boljih od očekivanih pokazatelja iz njemačke ekonomije. U kasnijem se trgovanju njime trgovalo po 1,1290 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije.
Ulagače i dalje brine spori napredak u pregovorima Grčke s kreditorima, što će vjerovatno, po ocjeni učesnika tržišta, kočiti uspon jedinstvene valute.

Dolaru na ruku nije išao ni pad prinosa na dvogodišnje američke državne obveznice, uslijed čega se smanjila razlika između tih prinosa i onih na odgovarajuće njemačke obveznice. Sve to pritislo je dolar, a pomoglo jačanju evropske valute, tumače analitičari.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema vodećih šest svjetskih valuta, skliznuo je tako za 0,15 posto, na 95,157 bodova, nakon što je juče potonuo više od 1 posto.

Među globalno važnim valutama najveći pritisak bit će na japanski jen koji bi mogao najviše oslabiti, kako budu rasla očekivanja o podizanju kamatnih stopa. Slaba valuta već sada zadaje glavobolje političkom rukovodstvu u Japanu s obzirom da je jen na najnižim nivoima u odnosu na dolar, od 2002. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *