Velike kompanije moraju prestati da prave budale od nas i početi da plaćaju porez

Dodajte komentar

Grupa vodećih ekonomista, na čelu s nobelovcem Jospehom Stiglitzom, pozvala je ove nedelje sve zemlje da revidiraju svoj poreski sistem kako bi spriječili multinacionalne kopanije poput Applea i Googlea da iskorištavaju rupe u zakonima i plaćaju manje poreze.

“Multinacionalne kompanije djeluju i stoga bi trebale biti oporezovane kao samostalne kompanije. Vrijeme je da naše (političke) vođe budu odvažni”, izjavio je Stiglitz.

Naime mnoge velike kompanije poznate su po tome što prebacuju svoj dobitak i profit između podržnica kako bi platili manje poreze u pojedinim državama, kao što su Irska i Luksemburg, objasnio je Stiglitz. On smatra da bi stvaranje novog svjetskog poreskog sistema mogao biti realan  ali sve države bi trebale da rade zajedno na tome kako bi zatvorile sve rupe u zakonima.

Grupa ekonomista je u saopštenju izjavila da je nužno da se stane na kraj konkurentnim poreskim sistemima kako bi se u korijenu spriječilo utrkivanje različitih država.

Razvijene zemlje trebale bi da preduzmu prvi korak tako što bi odredile minimalni porez za korporacije, što bi se moglo učiniti pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

“Nećemo dozvoliti (kompanijama) da jednostavno kupuju okolo i izbjegavaju sve poreze. Toj ideji je odzvonilo”, izjavio je Stiglitz koji smatra da je vrijeme da kompanije počnu da plaćaju porez na temelju međunarodne prodaje. Na primjer, Apple više od 35 posto prihoda ostvaruje u SAD-u, pa bi porez na taj prihod trebao da plati i u SAD.

Firme bi takođe trebalo da raspodijele  prihod od intelektualnog vlasništva u zemljama u kojima su te ideje razvijene, umjesto tamo gdje je niži porez, piše CNN.

Izvor: Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *