Kamate za žene od 2 do četiri odsto

Dodajte komentar

Razvoj ženskogpreduzetništva zahtijeva dalje unapređenje uslova i instrumente neophodne podrške, koji će u značajnoj mjeri promijeniti položaj preduzetnica u Crnoj Gori, ocijenili su u Ministarstvu ekonomije.

Okvir dosadašnjeg djelovanja u cilju intenziviranja razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) definisan je, kako su dodali, Strategijom podsticanja konkurentnosti na mikro nivou od 2011. do ove godine, a naročito Strategijom razvoja malih i srednjih preduzeća za isti period koja, kao poseban zadatak, predviđa i aktivnosti podsticanja ženskog preduzetništva.

„Što se tiče finansiranja poslovnih poduhvata čiji su vlasnici žene, ono još nije na zadovoljavajućem nivou, a jedan od razloga je i to što su žene u Crnoj Gori u veoma malom procentu vlasnice imovine (šest odsto) pa im je iz tih razloga otežan pristup kreditima i finansijskim sredstvima”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, za razliku od bankarskog sektora koji ne nudi nikakve pogodnosti za žensko preduzetništvo, njega podržavaju Zavod za zapošljavanje (ZZZ) i Investiciono-razvojni fond (IRF).

Iako do skoro nijesu postojale posebne kreditne linije za žene, te institucije su korigovanjem kamatnih stopa, u okviru postojećih kreditnih linija, pokušale da privuku više žena da apliciraju. Kamate za žensko preduzetništvo ZZZ iznose tri dok je za ostale četiri odsto.

IRF je za prošlu godinu definisao dva programa podrške ženama u biznisu, a kamate u zavisnosti od programa i da li se realizuju u manje razvijenim opštinama iznose od dva do 3,5 odsto. IRF-a je lani za žene nosioce biznisa odobrio 2,4 miliona eura.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *