Ovo su najmoćnije žene u IT biznisu

Dodajte komentar

Tužba Ellen Pao pod lupu je stavila pitanje žena u tehnološkoj industriji. Posebno u Silicijumskoj dolini. Američki je postotak žena, koje rade u tehnološkom sektoru, izrazito nizak – tek petnaest posto.

Međutim, na nepravednu zapostavljenost žena u tech svijetu ukazuju i žene zaposlene na rijetkim vodećim pozicijama, koje ostvaruju fantastične poslovne rezultate.

Tracy Chou iz Pinteresta

Tracy Chou 27-godišnja je sistemska inženjerka u Pinterestu. Ona se, osim radom u Pinterestu, u Silicijskojumskoj dolini iskazala i po aktivnom zalaganju za povećanje broja žena koje rade u tech sektoru. Ona vrši pritisak na kompanije da kažu koliki je tačno broj žena koje zapošljavaju.

U Pinterestu je u posljednje tri godine, a prije toga bila je u startupu Quora. Prije karijere u startupima, Chou je odradila pripravništva u Googleu i Facebooku, gdje je stekla početna znanja i sposobnosti za karijeru, koju sad već mnogi prognoziraju izrazito dugotrajnom i uspješnom.

Christina Chen iz Microsofta

Christina Chen generalna je menadžerka u Microsoftu, zadužena za vođenje tima koji radi na tome da njihovi proizvodi budu jednostavniji i lakši za upotrebu. Obzirom da Microsoft drži do jednostavnosti svojih proizvoda, Chen upravlja timovima s velikim brojem ljudi. To uključuje sve, od inženjerskih projekata, do istraživanja dosadašnjih projekata, do dijeljenja uspješnih taktika ili saradnje na različitim projektima.

Chen je u Microsoftu radila deset godina. Odmah nakon fakulteta, zaposlila se u ovoj kompaniji, da bi je nakon decenije provedenog tamo vrbovali ljudi iz Googlea. Nakon pet godina rada u Googleu, Microsoft joj je ponudio poziciju generalne menadžerke.

Tamar Yehoshua iz Googlea

Tamar Yehoshua potpredsjednica je i produkt menadžerka u Googleu. “Cilj je ponuditi odgovore prije nego uoppšte postavimo pitanje”, objasnila je uspjeh svoga tima jednom prilikom.

U kompaniju je došla 2010. godine i počela da radi na projektima koji su Googleovu traku za pretraživanje uveli na sve platforme i na sve uređaje. Iz njenih su projekata nastali mnogi drugi, poput Google Nowa i Android Auta.

Cathy Polinsky iz Salesforcea

Cathy Polinsky podpredsjednica je inženjeringa u Salesforceu. U kompaniju je došla 2009. godine iz Yahooa. Prije toga radila je u Oracleu, iz kojeg je potekao i Salesforceov osnivač Mark Benioff.

Na ovoj poziciji Polinsky je zadužena za kreiranje Salesforceova pretraživača. Prije toga radila je na mnogim velikim projektima i bila na čelu timova inženjera.

Kate Bergeron iz Applea

Kate Bergeron potpredsjednica je inženjeringa hardvera u Appleu. U tu je kompaniju došla davne 2002. godine i odatle je marljivo radila na svom poslovnom napretku.

Od mehaničkog inženjeringa, do dizajna mobilnih proizvoda i Maca, sad je na čelu proizvodnje novih uređaja, poput Apple TV-a. Usto predaje na prestižnom MIT-u, studente uči kako da dizajniraju tehnologije koje će omogućiti ljudima izlazak iz siromaštva.

Ginni Rometty iz IBM-a

Ginni Rometty izvršna je direktorica u IBM-u. Do vrhovne je pozicije u kompaniji došla vodeći prodajni i marketinški sektor. Karijeru je započela kao sistemska inženjerka u ovoj kompaniji.

Sad vodi kompaniju vrijednu 93 milijarde dolara. Radeći na projektu IBM-ova Watsona, super pametnog računara, koje može razmišljati i govoriti kao čovjek, Rometty ispisuje nove stranice tehnološke povijesti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *