Najstariji slovenački dnevnik prodat za 7,3 miliona eura

Najuticajniji slovenački dnevnik “Delo” u srijedu je prodat preduzeću FMR koje se obvezalo za njih isplatiti 7,3 miliona eura, prenose mediji u Sloveniji. Aranžman još mora da odobri slovenačko ministarstvo kulture kao nadležni regulator za medija.

Novi će vlasnik novac isplatiti dosadašnjem vlasniku “Dela”, koncernu Pivovarna Laško (PL) koja je prodala dionice zbog visokih obaveza prema bankama koje od njega traže da se zbog finansijskog restrukturiranja bavi pivovarstvom kao svojom osnovnom djelatnošću, a udjele u medijskoj industriji proda. PL je nedavno prodala i dionice u mariborskom dnevnom listu “Večer”.

Osnivač firme FMR, ugledni i uticajni slovenački privrednik Stojan Petrič, u srijedu je oštro porekao da iza njega stoje “stričevi iz pozadine”, što je uobičajeni eufemizam za staru gardu političke ljevice koju navodno predvodi bivši predsjednik Milan Kučan.

Petrič je isto tako u izjavi naveo da su sasvim neopravdane i sramotne spekulacije kako on preko FMR-a kontroliše više privatnih kompanija u poreskim oazama širom svijeta.

Petrič je niz godina vodio uspješnu firmu “Kolektor”, a nedavno se spominjao i kao kandidat za važne funkcije na državnom nivou, pa i kao potencijalni direktor tzv. “loše banke” koja vodi sanaciju i restrukturiranje slovenačkog bankarskog sistema, do čega nije došlo jer su na glavna mjesta u “lošoj banci” u vrijeme bivše premijerke Alenke Bratušek postavljeni strani menadžeri s iskustvom u bankarskim poslovima.

“Delo” je slovenački list s najdužom tradicijom, a po mišljenju mnogih i najkvalitetniji i s najvećim uticajem u javnosti, a obično se drži da odražava stavove bliske vladi.

U “Delu” koje ima oko 400 zaposlenih, od čega oko 150 novinara, boje se da bi novi vlasnik mogao promijeniti orijentaciju lista ili smanjiti broj zaposlenih.

Izvor: Bizlife

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.