4 savjeta Richarda Bransona za osnivanje uspješne kompanije

Dodajte komentar

Osnivač Virgina Richard Branson smatra da bi osnivanje vlastite kompanije mogla biti jedna od najboljih odluka koju možete donijeti u životu. Nije to jednostavan zadatak, ali nije niti nemoguće započeti cijeli proces stvaranja uspješne vlastite firme.

Ukoliko želite biti u poslu u sljedećih deset godina, morate dobro razumjeti vlastiti posao, tržište na kojem se nalazi i tim koji ga zajedno s vama stvara”, poručuje Branson. U postu na svom blogu, Branson je podijelio nekoliko savjeta za buduće preduzetnike, oko toga kako osnovati uspješnu kompaniju.

Nastojte da dugoročno planirate

Uspjeh vaše kompanije može zavisiti upravo od dugoročnih planova koje imate za nju. “Postavljanje ciljeva koje želite ostvariti i vi i vaš tim motivisaće vas za dalje”, poručuje Branson. Postojaće, kaže, prepreke koje će biti teško ili nemoguće predvidjeti, ali okviran plan svakako će unaprijediti poslovanje i omogućiti ostvarenje ciljeva.

Branson smatra da je razvijanje strategije poslovanja od esencijalne važnosti za napredak kompanije. “Ukoliko imate jasnu viziju gdje vidite svoju kompaniju u sljedećih deset godina, razvijte plan kako to mislite da ostvarite”, kaže Branson.

Držite se principa na kojima ste osnovali kompaniju

Ukoliko u planu imate da proširite djelatnost firme na nova područja i stvorite nove proizvode, Branson smatra da je najbolji način da učinite to tako što ćete sve ujediniti pod jednu kompaniju. “Spajanje svih proizvoda pod jedno ime najbolja je poslovna strategija i prednost koju kompanija može imati. Kupci se poistovjećuju s brendovima i vrijednostima koje oni zastupaju mnogo više nego s pojedinačnim proizvodom”, kaže Branson.

Savjetuje rad na principima kompanije, na njihovom jasnom definisanju od početka, tako da svi znaju kakvu kompaniju imate te koje vrijednosti ona njeguje. “Virgin je uvijek funkcionisao tako što je kupca stavljao u centar pažnje svega što radimo. To je ono što naš brend cijeni i njeguje i taj smo princip primijenili i na sve druge djelatnosti koje radimo pod istim imenom”, poručuje Branson.

Okupite dobar tim ljudi

Investirajte u ljude s kojima ćete raditi i imajte povjerenja u njih, jer upravo od njih zavisi poslovanje vaše firme i njen uspjeh. “Naučio sam ovo jako rano. Nema smisla zaposliti dobre ljude, kojima nećete vjerovati”, kaže Branson.

Ukoliko imate povjerenja u svoje saradnike, imate i više vremena da se skoncentrišete se na strategiju poslovanja i ono što želite da vaša kompanija bude u budućnosti. “U svojih četrdeset godina iskustva okupio sam fantastičan tim ljudi koji svakodnevno vodi Virgin Grupu i to je oslobodilo i do osamdeset posto moga vremena, kako bih se mogao koncentrisati na njen neprofitni dio Virgin Unite”, piše Branson.

Nađite dobre mentore

Dobar mentor može vam pomoći da učite na tuđim greškama, kako ih ne biste počinili i vi. Takođe vas može naučiti koji je najbolji način upravljanja sredstvima za finansiranje kompanije kojima raspolažete.

Ja sam mnogo profitirao od riječi Sira Freddieja Lakera kad sam osnivao Virgin Atlantic. On mi je rekao da se moja kompanija nikad neće moći takmičiti s ogromnim budžetima za marketinške aktivnosti koje imaju velike aviokompanije te da ću sam sa svojim sposobnostima morati da se probijam na tržištu i promovišem Virgin Atlantic”, zaključuje Branson. Obzirom na to da je sada jedan od najmoćnijih prduzetnika na svijetu, ovaj je savjet bio zlata vrijedan.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *