Umro osnivač lanca trgovina Billa, treći najstariji milijarder na svijetu

Dodajte komentar

Karl Wlaschek, osnivač poznatog lanca trgovina Billa i treći po starosti milijarder na svijetu, umro je u Grazu u 97. godini. Od Wlascheka su stariji živući milijarderi David Rockefeller koji bi ovog ljeta trebalo da napuni sto godina, i ulagač Kirk Kekorian koji će uskoro obilježiti 98. rođendan.

Wlaschek je, prema procjenama Bloomberga, bio “težak” oko 3,7 milijardi dolara, a kako je sam tvrdio prije nekoliko godina, za uspjeh podjednako može zahvaliti radu i sreći.

Cijeli život sam naporno radio, ali nema sumnje da mi se dogodio i splet sretnih okolnosti bez kojih nikada ne bih postigao ono što sam ostvario – rekao je Wlaschek u intervjuu prije nekoliko godina.

Tokom Drugog svjetskog rata Wlaschek je bio prosječan austrijski mladić koji se ni po čemu nije pretjerano isticao. Služio je u njemačkoj vojsci, i to na istočnom frontu u borbama protiv ruskih snaga, a odlazak na prve linije bojišta izbjegao je zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima. Oficiri su ga, naime, ostavljali u štabu da im pjeva. Nakon završetka rata, u Austriji je neko vrijeme živio kao pjevač pod pseudonimom Charly Walker. Tokom 1953. otvara u Beču prvu samoposlužnu drogeriju, čime počinje njegov put prema uspjehu. U samo nekoliko godina njegova je drogerija postigla takav uspjeh da je uskoro otvorio lanac od 45 samoposluga koje su promijenile potrošačke navike Austrijanaca. Te samoposluge prozvane su Billa, prema kovanici Billiger Laden, odnosno “jeftina trgovina”.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *