Ništa od ukidanja roaminga u EU još 3 godine

Dodajte komentar

Izgleda da Evropska komisija neće uspjeti da ukine naplatu roaminga do kraja 2015. jer članice i dalje štite nacionalne telekom operatere, objavio je EurActiv pozivajući se na funkcionere EU koji učestvuju u pregovorima.

Evropska komisija je 2013. predložila ambiciozan plan stvaranja jedinstvenog evropskog telekom tržišta, s rokovima za ukidanje naknada na roaming među članicama EU. Od svih predloženih reformi Komisija je upravo naplatu roaminga promovisala kao ključnu temu jer je htjela da pokaže da građanima može dati realne i pozitivne rezultate, ali još se jednom pokazalo da su nacionalni interesi u EU zakon.

Države traže više vremena za pregovore

Nakon dvije godine pregovaranja i izmjena prijedloga Evropske komisije, članice su tražile da se rok za dovršetak pregovora pomjeri za decembar 2018. Tvrde da im je potreno više vremena za kompromis s Evropskim parlamentom koji želi da se naknade za roaming ukinu do kraja ove godine kako je i planirano. Treći krug pregovora koji je završio u utorak naveče nije riješio ništa. Očekivanja su ionako bila mala jer su pozicije zasad nepomirljive.

Evropska komisija, organizacije za zaštitu prava potrošača i Evropski parlament su su frustrirani stavovima članica koji ne vode računa o interesu potrošača.

Juncker ljut na EU članice

“Neka članice odluče hoće li biti advokati svojih građana i potrošača ili telekom kompanija” rekao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu njemačkom listu Sueddeutsche Zeitung on Monday.

Članice iz istočne Evrope u kojima su domaće tarife jeftine, brinu da će njihove operateri morati dizati cijene domaćeg saobraćaja ako se naknade za roaming uskoro ukinu, jer drugim operaterima plaćaju naknade kad njihovi korisnici putuju u inostranstvo.

Manje članice strahuju da bi na jedinstvenom telekom tržištu došlo do brže konsolidacije i da ga preuzelo nekoliko velikih operatera koji bi praktično  imali monopol jer bi mogli koristiti infrastrukuturu i poreske sisteme koji im odgovaraju, a naplaćivati usluge svima u EU.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *