Mađarska uvodi olakšice za banke koje pojačaju korporativno kreditiranje

Dodajte komentar

Mađarska vlada planira da odobri bankama poresku olakšicu od najviše 30 posto poreza na banke ako povećaju kreditiranje ekonomije iznad nivoa iz 2009., odnosno stepena s početka finansijske krize, najavio je ministar ekonomije Mihály Varga na konferenciji za novinare u Budimpešti u utorak, prenosi portal portfolio.hu.

Varga je naglasio da je će ta poreska olakšica u 2016. biti ograničena na ukupno 10 milijardi forinti. O predloženim izmjenama poreskog sistema za iduću godinu vlada će raspravljati u srijedu. Cilj je da kreditne institucije preuzmu aktivniju ulogu u podsticanju ekonomije rasta tokom krize.

Kreditne institucije koje povećaju svoj portfolio korporativnih kredita u određenom razdoblju moći će tražiti povrat poreza u iznosu do 10 milijardi forinti godišnje od 2016., pojasnio je Varga.

Ukupan iznos vraćenog poreza odgovaraće rastu korporativnog kreditnog portfolija, ali iznos neće moći da premaši 30 posto poreskih obveza koje kreditna institucija plaća. Ukoliko zahtjevi premaše godišnje ograničenje od 10 milijardi forinti, povrat će se proporcionalno rasporediti između onih koji su na ekonomsku krizu odgovorili pojačanim kreditiranjem umjesto povlačenjem kapitala i profita, objasnio je ministar Varga

On je istakao da su se o predlogu konsultovali s mađarskim udruženjem banaka koja ga je podržala.

Predlog odiudara od onoga što je Vlada dogovorila s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u februaru ove godine, ali s obzirom na to da ga podržava udruženje banaka te da pomaže bankama da pojačaju kreditiranje, u mađarskoj vladi uvjereni su da će promjene biti sprovedene.

Prema zakonu o oporezivanju kreditnih institucija koji je prihvaćen prošlog mjeseca, i koji je usklađen sa sporazumom potpisanim s EBRD-om, najviša poreska stopa trebala bi 2016. biti smanjena s 0,53 posto na 0,31 posto, a u 2017. i 2018. na 0,21 posto . Do 2019. stopa bi trebala biti svedena u okvire normi Evropske unije.

Čak i bez uvođenja nove poreske olakšice, banke bi iduće godine platile 55 milijardi forinti poreza manje, navodi portfolio.hu.

Druga zakonodavna promjena je da se kao poreska osnovica za banke utvrđuje njihova ukupna imovina na kraju 2014., umjesto imovine na kraju 2009. O prijedlogu poreskih stopa koje će se primjenjivati 2019. Vladin kabinet bi trebao raspravljati najkasnije do 31. oktobra 2018.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *