Slovenija predvidjela 385 miliona eura za isplatu štediša Ljubljanske banke

Dodajte komentar

Prvi zahtjevi starih deviznih štediša iz Hrvatske i BiH prema Sloveniji koja je na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) preuzela obveze Ljubljanske banke počet će se primati od 1. novembra, predviđa zakonski predlog koji je krajem prošle nedelje donijela slovenačka vlada.Štediše ili njihovi pravni nasljednici moraće zahtjeve sastavljene na posebnom formularu predati lično ili poštom Slovenskom fondu za sukcesiju u roku od 25 mjeseci, stoji nadalje u prijedlogu zakona.

“Fond će u roku tri mjeseca donijeti rješenje o svakom zahtjevu i štediši poslati informativni proračun. Ako na taj proračun ne podnese žalbu, sredstva ćemo doznačiti na njegov račun, a ako se žali, vodiće se upravni spor”, rekla je za Dnevnik direktorica sukcesijskog fonda Ana Polak Petrič, prenosi Poslovni dnevnik.

Zbog obima predviđenog posla predviđa se zapošljavanje dodatnih tridesetak službenika u tom odsjeku slovenačke vlade.

“Očekujemo oko 300.000 zahtjeva koji će se verifikovati upoređivanjem s bazom podataka Ljubljanske banke, odnosno njenih podružnica u Zagrebu i Sarajevu”, rekla je za Delo Irena Sodin, državna sekretarka u slovenačkom u ministarstvu finanija.

Baza podataka Ljubljanske banke Zagreb je sređena, pa se tu ne očekuju problemi, dok je drukčije s podacima o štedišama u BiH, navode slovenski mediji.

Predlogom zakona predviđa se da će se za podmirenje starih deviznih štediša u Hrvatskoj i BiH potrošiti ukupno 385 miliona eura, u što su uračunate glavnica, kamate i upravni troškovi cijelog postupka.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *