NATO donosi veće plate i manje rate kredita i kamatne stope?

Dodajte komentar

Ako želite veće plate, veće penzije, nova radna mjesta za sve a posebno za visokoobrazovani kadar, manje kamatne stope, manje mjesečne rate kredita, dugoročni prosperitet, pravnu i ekonomsku sigurnost, više investicija iz zemalja koje su članice NATO -učlanjenje Crne Gore u NATO savez je od presudne važnosti za jačanje ukupne crnogorske ekonomije, navodi se u Finomen blogu – korporativnom blogu konsultantske kompanije Fidelity consulting koja se bavi odnosima sa bankama, upravljanjem finansijama i poslovnim savjetovanjem.

Autori podsjećaju da se Crna Gora našla na investicionim mapama moćnih investitora iz EU, SAD, Kanade, Azije (UAE, Kina, Azerbejdžan, Japan), Australije, što znači da je crnogorski okvir za privlačenje stranih investicija pravilno postavljen.

“Učlanjenjem Crne Gore u NATO savez, dodatno bi se povećale investicije iz zemalja članica NATO-a, što je pokazalo dosadašnje iskustvo zemalja koje su od skora članice saveza. Nove investicije znače i nova radna mjesta, nova znanja koja će usvajati od investitora kao i nove prihode za crnogorske kompanije”, navodi se u blogu.

Naglašavaju da bi učlanjenjem Crne Gore u NATO savez crnogorske kompanije mogle da učestvuju na tenderima NATO-a koji ima godišnji budžet od preko 700 milijardi dolara.

“Podsjetimo, ukupni godišnji crnogorski budžet iznosi 1,3 milijarde eura, što je preko 500 puta manje od godišnjeg budžeta NATO-a”, kazali su autori.

Prema njihovim riječima, otvaranjem ovog ogromnog tržišta za naše kompanije je od presudnog značaja kako bi se povećao njihov prihod i profit.

“Učestvovanjem na tenderima i dobijanjem istih, crnogorske kompanije bi snažnije ulagale u rast i razvoj, što bi u dužem roku dovelo do većih plata, novih radnih mjesta (naročito za visokoobrazovani kadar). Napomenimo i činjenicu da veće plate u sadašnjosti znače veće penzije u budućnosti, što je posebno važno za sadašnje ali i buduće penzionere. Na kraju, za Crnu Goru otvaranje novih radnih mjesta od presudnog je značaja u cilju jačanja ukupne naše ekonomije ali i standarda svakog građanina ponaosob”, navodi se u blogu.

Ističu da se ulaskom Crne Gore u NATO poboljšava kreditni rejting države, što u praksi znači da će se privreda i građani zaduživati po nižim kamatnim stopama.

“Trenutno, ukoliko se odlučite da riješite stambeno pitanje tako što ćete uzeti stambeni kredit od 50.000 eura sa rokom otplate od 20 godina i kamatnom stopom od osam odsto, plaćaćete mjesečnu ratu od 418 eura (ukupno bi za 20 godina platili banci 50.372 eura kamate). Uz iste ostale uslove, ukoliko bi kamata bila četiri, (što je prilično realno obzirom na visinu kamatnih stopa u državama koje su članice NATO saveza) mjesečna rata bi iznosila 302 eura (ukupno bi platili banci 22.717 eura kamate). Dakle, mjesečno bi banci plaćali manje 116 eura, dok bi za 20 godina platili manje banci čak 27.655 eura”, objašnjavaju autori.

Podsjećaju da su u 2014-toj godini, banke koje posluju u Crnoj Gori naplatile 172 miliona eura kamata od crnogorskih građana i privreda, kao i preko 60 miliona eura naknada i provizija.

“Zbog učlanjenja u NATO i pada kamatnih stopa, procjenjuje se da bi građani i privreda godišnje manje platili bankama čak 100 miliona eura. Nije teško pretpostaviti šta bi se uradilo sa ovolikim viškom novca – kompanije bi uložile nova sredstva u širenje poslovanja i povećanje plata, što podrazumijeva nova radna mjesta. Za građane, nova sredstva znače jačanje njihove kupovne moći koja se može usmjeriti na štednju, ubrzanu otplatu kredita, putovanja, obrazovanje”, kazali su autori.

Naglašavaju da ulazak Crne Gore u NATO ne bi značio prestanak ruskih investicija u crnogorsku ekonomiju, zbog tržišne logike kapitala.

“Primjera radi, uprkos krizi u odnosima, evropske banke su i dalje prisutne u Ruskoj Federaciji i podržavaju kompanije i građane kroz kreditne aranžmane koji iznose preko 200 milijardi eura. Takođe, evropske kompanije koje su članice NATO-a investirale su u Rusku Federaciju preko 60 milijardi dolara 2013. godine. Ruski naftni gigant, Gazprom, ponosni je sponzor UEFA-ine Lige Šampiona kao i Njemačkog prvoligaškog fudbalskog kluba Šalke. Jedan od najbogatijih Rusa, Roman Abramovič, vlasnik je fudbalskog kluba Čelzi iz Londona. Mikhail Prokhorov, ruski milijarder, vlasnik je košaraškog NBA tima Brooklyn Nets iz SAD-a. Takvih primjera je na stotine i podupire činjenicu da je logika kapitala drugačija od logike politike. Podsjetimo – Njemačka, Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao i Sjedinjene Američke Države su članice NATO saveza koje najviše uplaćuju u budžet NATO-a”, navode autori.

Oni su se osvrnuli i na to što rusko-kiparaski investitor CEAC tuži državu Crnu Goru za milijardu (1.000.000.000) eura pred sudom na Kipru, što predstavlja gotovo cijeli godišni budžet Crne Gore.

“U slučaju da spor dobije, može se lako desiti da se ne isplate penzije i plate za državne službenike, kao i da se u dužem vremenskom periodu zaustave investicioni i svi drugi projekti u državi. Članstvo Crne Gore u NATO omogućiće da se tužba sagleda sa mnogo više pažnje od strane suda na Kipru”, kazali su autori.

Naglašavaju da neutralnost, kao legitimna opcija, u ekonomskom smislu nema opravdanja.

“Iskustva evropskih država koje su neutralne i neuporedivo ekonomski snažnije odCrne Gore (Austrija, Švedska, Finska, Irska i Švajcarska) pokazuju da su sredstva koja one izdvajaju za vojni budžet (koji je stub neutralnosti) izuzetno visoka. Crna Gora bi morala ulaže značajno veća sredstva u vojni budžet nego sad (procjene govore da bi morali da izdvajamo dodatnih 150 miliona eura godišnje), što bi za posljedicu imalo smanjenje troškova na drugim stranama u našem budžetu, prvenstveno na optimizaciji broja zaposlenih u državnoj upravi, dodatno smanjenje ionako niskih penzija, kao i smanjenje kapitalnih investicija koje se finansiraju iz budžeta”, ističe se u blogu.

Autori navode da su stvari sa ekonomske strane gledišta prilično jasne: ako želite veće plate, veće penzije, nova radna mjesta za sve a posebno za visokoobrazovani kadar, manje kamatne stope, manje mjesečne rate kredita, dugoročni prosperitet, pravnu i ekonomsku sigurnost, više investicija iz zemalja koje su članice NATO -učlanjenje Crne Gore u NATO savez je od presudne važnosti za jačanje ukupne crnogorske ekonomije.

“Naravno, ulaskom u NATO savez mi dobijamo šansu za poboljšanje ukupnih parametara naše ekonomije, što znači da je usključivo na nama da iskoristimo ogromne mogućnosti koje nam članstvo nudi. Ako pametno uzmemo dio kolača koji se mjeri stotinam milijardi eura godišnje, sasvim smo uvjereni da će svaki segment crnogorskog društva osjetiti konkretne koristi od članstva”, poručuju autori.

Izvor: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *